3 SATA RAZGOVORA U DVORCU KOD BERLINA: Putin sa svadbe pravo kod Merkelove, glavne teme ruski gas i Sirija (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

OZBILJNE TEME

3 SATA RAZGOVORA U DVORCU KOD BERLINA: Putin sa svadbe pravo kod Merkelove, glavne teme ruski gas i Sirija (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u zamku Mezeberg, severno od Berlina, tri sata, a ti razgovori su, kako je saopštio portparol Kremlja, bili ozbiljni i detaljni.

"Bio je to dug razgovor, veoma ozbiljan i detaljan", rekao je novinarima posle razgovora portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je preneo Angeli Merkel da je spreman da nastavi dijalog sa nemačkim kompanijama, naveo je Peskov.

1 / 10 Foto: EPA

Kako je kazao, Putin i kancelarka Merkel su "detaljno razgovarali o bilateralnim odnosima i sa zadovoljstvom konstatovali da je obim trgovinske razmene između dve zemlje u porastu", prenela je agencija Tas s.

Peskov je naveo da je Putin, tokom razgovora sa nemačkom kancelarkom, pozvao evropske zemlje da aktivno pomognu povratak sirijskih izbeglica svojim domovima.

"Oni su detaljno razgovarali o sirijskom pitanju. Putin je ukazao da se proces povratka izbeglica u Siriju postepeno pojačava i pozvao je evropske zemlje da daju svoj doprinos da taj proces bude nepovratan", kazao je Peskov.

Dodao je da je pokrenuto i pitanje političkog rešenja u Siriji.

Uoči početka razgovora, Putin je rekao da će projekat izgradnje gasovoda Severni tok 2 omogućiti Evropi da zadovolji rastuću tražnju za energentima i da ne isključuje mogućnost tranzita gasa preko Ukrajine.

"Zajedno sa nemačkim partnerima radimo na projektu gasovoda Severni tok 2. Njegova implementacija će omogućiti unapređenje evropskog gasnog transportnog sistema, diverzifikaciju ruta snabdevanja i smanjivanje rizika tranzita, a, pre svega, zadovoljenje rastuće evropske tražnje za energentima", kazao je Putin.

Putin je naglasio da je Severni tok 2 "ekskluzivno ekonomski projekat i da ne isključuje mogućnost nastavka tranzita isporuka ruskog gasa preko teritorije Ukrajine".

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track