INDONEŽANSKA PRESTONICA BI MOGLA DA NESTANE DO 2050. GODINE: Još 4 velika grada čeka ista sudbina!
Foto: Profimedia

ZABRINJAVAJUĆE

INDONEŽANSKA PRESTONICA BI MOGLA DA NESTANE DO 2050. GODINE: Još 4 velika grada čeka ista sudbina!

Planeta -

Indonežanska prestonica, Džakarta, dom za 10 miliona ljudi, grad je koji tone najbrže na svetu.

Zbog učestalih poplava i činjenice da kroz ovo područje prolazi 13 reka, stručnjaci predviđaju da bi do 2050. godine pojedini delovi grada mogli da budu potpuno potopljeni.

Ukoliko se nešto ne popravi i uradi po tom pitanju, Džakartu čeka neizvesna budućnost.

"Potencijal da Džakarta završi pod vodom nije nikakva šala. Naša predviđanja kažu da bi 95 posto severne Džakarte do 2050. godine moglo da bude pod vodom, kaže Heri Andreas, naučnik Instituta za tehnologiju Bandung koji već 20 godina proučava klizanje tla u tom gradu. Severna Džakarta je za 10 godina potonula 2,5 metara i nastavlja da tone.

Neki delovi grada potonu i do 25 centimetara godišnje što je dvostruko više od svetskog proseka obalskih megagradova. Džakarta za godinu potone od jedan do 15 centimetara i trenutno je više od pola grada pod vodom.

foto: Profimedia

Na severu prestonice, gde se nalazi i jedna od najprometnijih indonezijskih luka, danas živi 1,8 miliona ljudi.

"Morska voda nam u potpunosti prekrije dvorišni bazen i pristanište koji imamo pored kuće. Kada vidimo da će biti poplava, moramo sav nameštaj da prebacimo na prvi sprat", rekla je jedna meštanka.

Džakarta se dobrim delom nalazi i ispod površine mora. Severni deo se nalazi oko 4 metra ispod nivoa mora, a čak i zid koji bi trebalo da ih čuva, tone oko 25 centimetara svake godine.

Džakarta tone zbog siromaštva i to doslovno. Grad ne može da dopremi dovoljno vode iz okolnih rezervoara pitke vode i građani su prisiljeni da se oslanjaju na duboke bunare i crpe vode ispod vlastitih nogu. Zbog toga se podzemni rezervoari urušavaju i tako snižavaju tlo.

Pored prestonice Indonezije, postoji još nekoliko gradova koji polako tonu i koje čeka neizvesna budućnost.

Venecija i njeni čuveni kanali odavno tonu, pa se turistima sve češće dešava da u čizmama obilaze znamenitosti na glavnom Trgu Svetog Marka.

foto: Profimedia

Nju Orleans, poznat po svojoj muzici, hrani i noćnom životu, isto se nalazi na spisku gradova kojima preti da budu poplavljeni. Do dvadesetog veka grad je bio potpuno iznad nivoa mora, međutim, veliki deo njegovog dela sada je pao ispod nivoa vode reke Misisipi i jezera Pontčartrejn.

Zbog obimne eksploatacije podzemnih voda u Daki, u Bangladešu, postoji opasnost od poplave jer zemlja postepeno nestaje.

Izgrađen na izvanrednoj delti reke Mekong i močvara, Ho Ši Min u Vijetnamu je potonuo skoro pola metra za 25 godina.

Kurir.rs/BBC Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track