OVAKO IZGLEDA U CENTRU ČUDOVIŠNOG URAGANA: Pilot uleteo u srce moćne oluje, nikad ovako nešto nije doživeo (VIDEO)
Foto: Facebook/Printscreen

zastrašujuće

OVAKO IZGLEDA U CENTRU ČUDOVIŠNOG URAGANA: Pilot uleteo u srce moćne oluje, nikad ovako nešto nije doživeo (VIDEO)

Planeta -

Iako je Majkl jedan od najjačih uragana koji je pogodio SAD, postoje ljudi koji se ne plaše da se uhvate u koštac sa svim opasnostima koje ova nepogoda donosi.

Članovi 53. Meteorološke izviđačke eskadrile leteli su pravo u "oko" uragana u periodu kada se on, pre dva dana, obrušio na Floridu.

Takozvani lovci na oluje posmatrali su nekoliko dana kako se oluja pretvara u snažan uragan. Njhov zadatak je da ispituju i središte oluja kako bi Državni centar za uragane poboljšao tačnost svojih prognoza.

"Imali smo problema pri prvom ulasku u oluju pokušavajući da nađemo njen centar jer je 'oko' bilo ovalno i dugačko oko 50 kilometara", naveli su. Ubrzo je oluja počela da se pojačava.

Poslali su podatke Centru i posmatrali kako oluja prelazi iz kategorije 1 u 2.

"Lovci na oluje" su jedino državno odeljenje koje letovima istražuje vremenske prilike tokom sezone uragana. Zahvaljujući njima, Centar može da upozori građane na uragane i sve opasnosti koje sa tim dolaze. Ovoga puta, ukupno su izveli 9 letova u uragan Majkl.

Jedan od pilota je rekao da je u istraživanju Majkla doživeo najgore turbulencije u životu, a tokom karijere je leteo kroz 4 različita uragana.

Iako su meteorolozi dosta tehnički napredovali u praćenju oluja, predviđanje njhove jačine je i dalje nezahvalan posao.

"Ovo je bila veoma moćna oluja. Ne dešava se često da se toliko pojača u trenutku kada stigne do samog kopna", rekao je pilot Šon Kros.

Uragan Majkl je napravio veliku štetu na Floridi, ali se smatra da ništa još nije gotovo.

Kurir.rs/Airforcetimes.com Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track