Najnovije vesti

ISLAMSKA DRŽAVA NAŠLA DRŽAVU ZA NOV KALIFAT: Već su unutra i napraviće PAKAO NA ZEMLJI!
Foto: Profimedia

STRAHOVITO UPOZORENJE!

ISLAMSKA DRŽAVA NAŠLA DRŽAVU ZA NOV KALIFAT: Već su unutra i napraviće PAKAO NA ZEMLJI!

Planeta

Jordan može da bude naredna zemlja u kojoj će se učvrstiti teroristička Islamska država (ID), piše list Nešenel interest.

Iako se Jordan smatra ključnim saveznikom SAD u regionu u borbi protiv ID, Hašemitska Kraljevina se nalazi u ozbiljnoj opasnosti.

List navodi da se Jordanci nalaze na trećem mestu po brojnosti među džihadistima ID - procenjuje se da ih ima oko 3.000. Pored toga, problemi poput nezaposlenosti, siromaštva, slabe državne uprave i religioznog ekstremizma povećavaju mogućnost destabilizacije u zemlji.

foto: AP

3.000 Jordanaca ratuje u Islamskoj državi, kad se oni vrate kući...

 

Zbog poraza ID u Siriji i Iraku, brojni džihadisti počeće da se vraćaju kući. S iskustvom u ratovanju i verskom ostrašćenošću, oni će biti ozbiljna pretnja budućnosti zemlje.

 

Pretnju predstavljaju i izbeglice iz Sirije, čiji se broj u Jordanu procenjuje na oko 658.000 ljudi. Zbog loših uslova boravka, oni predstavljaju plodno tlo za seme radikalizma i lako mogu da se pridruže teroristima.

foto: EPA

U Jordanu je 658.000 sirijskih izbeglica, među njima se kriju u džihadisti

 

Od 2015. godine problem ekstremizma u Jordanu je sve ozbiljniji. U avgustu 2018. u terorističkom napad u gradu Saltu poginula su četiri jordanska vojnika, dok je 16 civila povređeno. Kasnije je zbog toga uhapšeno pet ekstremista. Nedaleko od mesta terorističkog napada otkrivene su brojne eksplozivne naprave, a pretpostavlja se da su teroristi planirali da ih iskoriste za nove napade.

 

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...