NOVO ZATEZANJE ODNOSA GRČKE I ALBANIJE: Tirana posle protesta zbog ubistva Grka ima radikalan zahtev za Atinu (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

diplomatija

NOVO ZATEZANJE ODNOSA GRČKE I ALBANIJE: Tirana posle protesta zbog ubistva Grka ima radikalan zahtev za Atinu (VIDEO)

Planeta -

Albanska vlada pozvala je grčku ambasadorku u toj državi, Eleni Surani zbog serije incidenata koji su usledili posle ubistva Grka Konstantinosa Kacifasa u Albaniji, preneli su albanski mediji.

Neposredno posle incidenta u selu Bralat, grčki nacionalisti zapalili su nekoliko albanskih zastava i bacili molotovljeve koktele na nekoliko objekata čiji su vlasnici Albanci.

Prema pisanju medija, od grčke ambasadorke zatraženo je da se Atina distancira od tih incidenata, kao i da garantuje živote i bezbednost Albanaca u Grčkoj, preneo je RTS.

Dva dana, ranije grčke vlasti pozvale su albanskog ambasadora u Atini kako bi uložile protest zbog ubistva Konstantinosa Kacifasa. Albanske vlasti tvrde da je Kacifas pucao na policiju posle nedovoljno rasvetljenog spora oko grčke zastave na vojničkom groblju u selu Bralat, pri čemu je pogodio i jedno policijsko vozilo.

Kacifasa su albanski specijalci opkolili i zatim ubili u obližnjoj šumi, ali lokalni Grci tvrde da je Grk bio spreman da se preda u trenutku kada su ga ubili pripadnici jedinice RENEA. Albanska policija je objavila i snimak na kojem se vidi kako Kacifas trči i puca iz "kalašnjikova" ali je nemoguće proceniti u kojem pravcu puca.

Smrt Kacifasa dovela je do većeg broja protesta, pretežno pristalica grčkih krajnje desničarskih političkih grupa, navodi američka agencija. Albanski mediji su naveli da je Kacifas bio član desničarske stranke "Zlatna zora".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track