RADNICI GUGLA ŠIROM SVETA PROTESTUJU NA ULICAMA: Šefovi seksualno uznemiravaju  zaposlene žene, a UPRAVA SE PRAVI BLESAVA! (FOTO, VIDEO)
Foto: Reuters / Toby Melville

radničko jedinstvo

RADNICI GUGLA ŠIROM SVETA PROTESTUJU NA ULICAMA: Šefovi seksualno uznemiravaju zaposlene žene, a UPRAVA SE PRAVI BLESAVA! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Stotine zaposlenih u kompaniji Gugl izašlo je danas iz svojih kancelarija širom sveta u znak protesta zbog, kako veruju, blage reakcije kompanije prema nekim njenim šefovima optuženim za seksualno uznemiravanje.

Prva ispostava Gugla u kojoj je počeo protest je ona u Singapuru, a o radnici koji su se odlučili na protest ostavili su poruku:

foto: Reuters / Toby Melville

"Nisam na svom radnom mestu jer sam se pridružio drugim radnicima Gugla i spoljnim saradnicima u protestu protiv seksualnog zlostavljanja, neprihvatljivog ponašanja, nedostatka transparentnosti i kulture koja nije svima prihvatljiva."

Organizatori protesta traže da se promeni način na koji se kompanija suočava s optužbama za seksualno neprihvatljivo ponašanje.

foto: Reuters / Clodagh Kilcoyne

Njihovi zahtevi uključuju i poziv da se obustavi praksa nasilnog mirenja. U slučaju da se ta praksa ukine, žrtve zlostavljanja mogle bi tužiti svoje napadače.

Američki "Njujork tajms" prošle nedelje je objavio priču sa detaljnim optužbama jedne žene za seksualno uznemiravanje protiv tvorca Guglovog androida Endija Rubina.

foto: Reuters / Clodagh Kilcoyne

List navodi da je Rubin 2014. uz otkaz primio otpremninu u iznosu od 90 miliona dolara, iako je Gugl zaključio da su optužbe za seksualno uznemiravanje protiv njega bile kredibilne.

Protestom pod nazivom "izađi za stvaru promenu" inženjeri i drugi radnici žele da pošalju poruku da kompanija Gugl treba da bude transparentnija kada je reč o pitanjima seksualnog uznemiravanja kao i osnažianju žena.

foto: Reuters / Clodagh Kilcoyne

U istom članku inače otkrivaju se i optužbe protiv još nekih visokopozicioniranih u kompaniji za seksualna uznemiravanja. Izvešni dirketor Gugla Sundar Pičai uputio je nedavno mejl zaposlenima u kojem se izvinjava za "postupke kompanije iz prošlosti".

Ipak Pičai je otkrio da je Gugl otpustio 48 zaposlenih, među kojima 13 menadzera na visokim funkcijama zbog "seksualnog uznemiravanja" prethodnih godina te da im nije isplatio otpremninu.

Međutim, današnji protest mogao bi da sugeriše da značajan broj od 94.000 zaposlenih nije poverovao da kompanija Gugl čini sve da uradi "pravu stvar", navodi AP.

Kurir.rs / BBC, Tanjug

Foto: Reuters / Toby Melville

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track