PODELJENA MOĆ U KONGRESU IZMEĐU REPUBLIKANACA I DEMOKRATA: Evo šta rezultati izbora znače za Trampovu vladavinu!
Foto: Profimedia

STIŽU PRVI REZULTATI

PODELJENA MOĆ U KONGRESU IZMEĐU REPUBLIKANACA I DEMOKRATA: Evo šta rezultati izbora znače za Trampovu vladavinu!

Planeta -

Kongres SAD dobija demokratsku većinu, dok će republikanci američkog predsednika Donalda Trampa zadržati kontrolu nad Senatom, objavili su američki mediji.

BBC objašnjava da se ovoga puta biraju novi članovi Kongresa, ali da bi ishod glasanja mogao da utiče na ishod Trampovog predsedavanja.

"Svih 435 mesta u Predstavničkom domu se popunjavaju na ovim izborima. Ako demokrate žele da preuzmu kontrolu nad Domom tako što će imati najviše mesta, moraće da oduzmu najmanje 23 mesta od republikanaca.“

Blumberg navodi da su predstavnici demokrata u Predstavničkom domu predstavili nacrt njihovih prvih prioriteta ukoliko dobiju većinu: paket političkih reformi koji pokrivaju finansiranje kampanja, izborne jedinice, glasanje i registraciju i antikorupcijske zakone.

"Republikanci će verovatno zadržati tesnu senatsku većinu, a većina njih se suprotstavlja skoro svim ovim merama... Ali to ne znači da planovi demokrata nisu bitni. Samo će politički ishodi zavisiti od toga šta obe strane žele.“

Američka agencija navodi da su među nekim od opcija, ukoliko demokrate dobiju većinu, i to bi mogli da koriste naredne dve godine za osporavanje kampanje 2020. izdajući seriju saopštenja za javnost u obliku uvođenja i donošenja zakona koji se ne primjenjuju.

"Oni bi mogli da pokušaju da pronađu zajednička interesovanja sa Trampom kako bi postigli neka stvarna dostignuća, ostvarujući stranačke ciljeve gde god mogu. Oni bi mogli da imitiraju republikance u periodu 2011-2012. tako što će učiniti sve što mogu da zamisle kako bi sprečili Trampa da postigne bilo kakva dostignuća.“

foto: Profimedia

Kada se ovi izbori završe, misli se usmeravaju na naredne predsedničke izbore 2020. godine.

"Pored izbora za Kongres 6. novembra, bira se 36 od 50 državnih guvernera. Od tih 36, 26 su republikanci. Kada započne predsednička kampanja, guverneri su često velika podrška svojim kandidatima – kroz traženje donatora ili mobilizaciju dobrovoljaca.“

Kongres Sjedinjenih Američkih Država narodno je predstavništvo i zakonodavni organ federalne vlasti Sjedinjenih Američkih Država. Ono se sastoji iz dva doma, Predstavničkog doma i Senata.

Predstavnički dom ima 435 članova, od kojih svaki predstavlja kongresni okrug i služi mandat od dve godine. Predstavnička mesta se raspodeljuju između država prema broju stanovnika. Svaka država ima dva senatora, bez obzira na broj stanovnika. Postoji 100 senatora, koji služe mandat od šest godina. I senatori i predstavnici se biraju putem direktnih izbora.

Kurir.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track