PRVI REZULTATI IZBORA ZA AMERIČKI KONGRES: Trampovi republikanci zadržali Senat, demokrate preuzimaju Predstavnički dom (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia, AP

PODELJENA POLITIČKA MOĆ

PRVI REZULTATI IZBORA ZA AMERIČKI KONGRES: Trampovi republikanci zadržali Senat, demokrate preuzimaju Predstavnički dom (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Prema prvim rezultatima, ali i projekcijama izbornih rezultata, republikanci su uspeli da zadrže većinu u Senatu, ali demokrate vode u trci za Predstavnički dom.

Kompletan sastav Kongresa i Senata bit će poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje.

Još se očekuju rezultati glasanja u nekoliko država na zapadu SAD, a među njima je i Kalifornija, najbrojnija savezna država, koja još glasa.

Na izborima je zabeležen velik odziv glasača na izborima za Kongres, deo guvernera i poslanike skupština. Izlaznost je nadmašila mnoga ranija glasanja na polovini predsedničkog mandata.

1 / 7 Foto: Profimedia

Rojters piše da su "glasači bili duboko podeljeni oko učinka predsednika Donalda Trampa i smera kojim ide nacija", a većina prvih analiza ocenjuje da su izbori zapravo bili "referendum o Trampovom mandatu".

Nakon što je postalo poznato da će demokrate imati glavnu reč u Predstavničkom domu i to prvi put nakon osam godina, a njegovi republikanci i dalje glavnu reč u Senatu, putem svog Tviter profila se oglasio američki predsednik.

Iako su iz Bele kuće tek nešto ranije nezvanično objavili kako Tramp neće komentarisati izborne rezultate, on je putem Tvitera zahvalio svima na velikom uspehu.

Guverner Kolorada biće demokrata Džared Polis, koji se javno izjašnjava da je gej. Kako piše CNN, to je prvi američki gej guverner. Rašida Tlaib i Ilhan Omar biće prve muslimanke u Kongresu. Rašida Tlaib je demokrata iz Mičigena, a Ilhan Omar iz Minesote.

Preliminarni rezultati pokazuju da u ponovo su izabrani demokratski senatori Tom Karper iz Delavera, Ben Kardin iz Merilenda, Šeldon Vajthaus sa Roud Ajlenda, Kris Marfi iz Kontetikata, Šerod Braun iz Ohaja i Elizabet Voren iz Masačusetsa. Guverneri Masačusetsa i Pensilvanije, republikanac Čarli Bejker i demokrata Tom Vulf takođe su osvojili novi mandat.

Agencija AP javlja da je republikanac Ejsa Hačinson ponovo izabran za guvernera Arkanzasa, demokrata Đina Raimondo dobila novi mandat kao guvernerka Roud Ajlenda.

Prema projekcijama američkih medija, na izborima ponovo su izabrani demokratski senatori: Džo Menčin iz Zapadne Virdžinije, Ejmi Klobučar iz Minesote, Martin Hajnrik iz Nju Meksika, Bob Kejsi iz Pensilvanije i Kirsten Džilibrend iz Njujorka. U Tenesiju je pobedila republikanka Marša Blekburn, javlja televizija NBC.

foto: Profimedia

Demokrata Džej Bi Pricker izabran je za guvernera Ilinoisa i na tom položaju će zameniti republikanca Brusa Raunera. Republikanski guverner Merilenda Leri Hogan osvojio je još jedan mandat.

Demokrata Ilhan Omar pobedila je u petom kongresnom distriktu u Minesoti. Ona je prva Amerikanka somalijskog porekla izabrana u Kongres u istorijskoj godini za žene u američkoj politici, dok je demokrata Džered Polis, koji je pobedio na izborima u Koloradu, prvi je američki guverner koji se otvoreno izjasnio kao homoseksualac.

foto: Profimedia

"Vašington Post" javlja da je demokrata Dona Šalala porazila republikanku Mariju Elviru Salazar u 27. kongresnom distriktu na Floridi, uzevši tradicionalno republikansko mesto u Kongresu.

Prema projekciji CNN-a, demokratska kandidatkinja u jednom od okruga u Virdžiniji Dženifer Vekston porazila je republikansku članicu Kongresa Barbaru Komstok.

U Senatu je republikanski kandidat Majk Braun porazio demokratskog senatora Džoa Donelija.

Inače, u SAD se inače bira ceo nov saziv od 435 članova Predstavničkog doma, 35 od 100 zastupnika u Senatu, kao i 36 od 50 guvernera saveznih država uključujući i poslanike skupština većine saveznih država.

Kongres Sjedinjenih Američkih Država narodno je predstavništvo i zakonodavni organ federalne vlasti Sjedinjenih Američkih Država. Ono se sastoji iz dva doma, Predstavničkog doma i Senata.

Predstavnički dom ima 435 članova, od kojih svaki predstavlja kongresni okrug i služi mandat od dve godine. Predstavnička mesta se raspodeljuju između država prema broju stanovnika. Svaka država ima dva senatora, bez obzira na broj stanovnika. Postoji 100 senatora, koji služe mandat od šest godina. I senatori i predstavnici se biraju putem direktnih izbora.

Kurir.rs

Foto: Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track