Najnovije vesti

OD VELIKOG BRATA U KINI NIKO NE MOŽE DA SE SAKRIJE: Prepoznaju vas po načinu hoda, čak i kada lice sakrijete od kamere! Kineske vlasti uveliko koriste ovu vrstu nadzora! (FOTO)
Foto: AP / Mark Schiefelbein

veštačka inteligencija

OD VELIKOG BRATA U KINI NIKO NE MOŽE DA SE SAKRIJE: Prepoznaju vas po načinu hoda, čak i kada lice sakrijete od kamere! Kineske vlasti uveliko koriste ovu vrstu nadzora! (FOTO)

Planeta

Kineske vlasti su počele da primenjuju novi alat za nadzor i identifikovanje ljudi: softver za prepoznavanje jedinstvenog oblika tela i načina hoda svakog čoveka, čak i kada su im lica skrivena od kamera.

Već u upotrebi policije na ulicama Pekinga i Šangaja, sistem za "prepoznavanje hoda" je deo akcije u Kini za razvoj veštačke inteligencije i nadzor na osnovu praćenja podataka, koji izaziva zabrinutost zbog svrhe korišćenja tehnologije.

Huang Jongžen, direktor kompanije "Vatriks" (Watrix), rekao je da njegov sistem može da identifikuje ljude sa udaljenosti do 50 metara, čak i kada su okrenuti leđima ili su im lica pokrivena. To može popuniti prazninu sistema za prepoznavanje lica, koja zahteva slike visoke rezolucije.

foto: AP / Mark Schiefelbein

"Analiza hoda se ne može prevariti namernim ćopanjem, pogrbljenim hodom i na druge načine", tvrdi Huang, "jer analiziramo sve osobine celog tela".

"Vatriks" je prošlog meseca saopštio da se zadužio za 100 miliona juana (14,5 miliona dolara) da bi ubrzao razvoj i prodaju svoje tehnologije prepoznavanja hoda, preneli su kineski mediji.

foto: AP / Mark Schiefelbein

Kineska policija koristi sistem za prepoznavanje lica da bi pojedinačno identifikovala ljude u masi i kaznila one koji ulice prelaze van pešačkih prelaza, i razvija integrisani državni sistem podataka s kamera za nadzor. Ipak, nisu svi zadovoljni zbog uvođenja sistema za prepoznavanje hoda.

foto: AP / Mark Schiefelbein

Zvaničnici službi bezbednosti u zapadnoj pokrajini Sinjang, gde je muslimansko stanovništvo već pod intenzivnim nadzorom i živi uz ograničenja, izrazili su interesovanje za novi softver.

Ta tehnologija nije nova. Naučnici u Japanu, Velikoj Britaniji i u Agenciji SAD za informacione sisteme odbrane istraživali su prepoznavanje hoda duže od deset godina, pokušavajući na razne načine da prevaziđu skepticizam prema mogućnosti da se ljudi mogu prepoznati po načinu na koji hodaju.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Mark Schiefelbein

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...