TRAMP POBESNEO: Želim je van službe, što pre! Nove smene na pomolu! (VIDEO)
Foto: AP

ZBOG MGRANATA

TRAMP POBESNEO: Želim je van službe, što pre! Nove smene na pomolu! (VIDEO)

Planeta -

Donald Tramp odlučio da smeni sekretarku Državne bezbednosti Kristen Nilsen, zbog nezadovoljstva njenim učinkom na sprovođenju imigracionog plana.

Njen odlazak iz administracije će se najverovatnije desiti u narednih nekoliko nedelja, ako ne i ranije, kako navodi nekoliko zvaničnika Bele kuće.

Tramp je ove nedelje otkazao planirani put sa Nilsenovom, kada je trebalo da posete američke trupe na granici u južnom Teksasu i rekao svojim pomoćnicima da je želi van službe što pre.

Američki predsednik je mesecima iskazivao nezadovoljstvo Nilsenovom učinku na sprovođenju imagricionog plana i veruje da će naći zamenu koja će bolje primeniti političke ideje.

Zvaničnici Državne bezbednosti odbili su da potvrde potencijalni odlazak Nilsonove. "Trenutna sekretarka Državne bezbednosti posvećena je sprovođenju predsedničkog programa sigurnosti koji je usmeren na zaštitu Amerikanaca od svih pretnji i nastaviće to da čini", rekao je portparol Tiler K. Holton u saopštenju. Kako navode njene kolege Tramp ju je omalovažavao na sastancima zajedno sa drugim osobljem iz Bele kuće i pre nekoliko meseci je nazvao "Buši", misleći na njenu raniju službu pod predsednikom Džordžom Bušom, zbog čega on sumnja u njenu lojalnost. Nilsenova bi u decembru navršila godinu dana službe, i ukoliko Tramp ne imenuje drugog zvaničnika koji bi vodio Državnu bezbednost, svakodnevne poslove bi obavljala podsekretarka Kler M.Grejdi.

"To će biti četvrti sekretar za dve godine i potreban im je nako ko ima iskustva", kako navode zvaničnici u Beloj kući. Kristen Nilsen, pre nego što je postala sekretarka Državne bezbednosti, radila je u sektoru za upravljanje katastrofama, zatim kao stručnjak za bezbednost na internetu i mnogi smatraju da nije bila idealan kandidat za tu poziciju zato što nikada nije vodila tako veliku organizaciju sa toliko odgovornosti kao što je Državna bezbednost, kako navode zvaničnici.

Kurir.rs/ Vašington post

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track