OBJAVLJENE NIKAD VIĐENE FOTKE STRAVE I UŽASA KRISTALNE NOĆI: Mučne fotografije napada nacista našla je u albumu posle dedine smrti! (FOTO)
Foto: printscreen Tweet

posle 80 godina ugledale svetlost dana

OBJAVLJENE NIKAD VIĐENE FOTKE STRAVE I UŽASA KRISTALNE NOĆI: Mučne fotografije napada nacista našla je u albumu posle dedine smrti! (FOTO)

Planeta -

U noći između 9. i 10. novembra 1938. godine krenuli su masovni progoni Jevreja u Trećem rajhu, koji je tada osim Nemačke obuhvatao i Austriju i Sudete. Taj događaj poznat je kao Kristalna noć.

Adolf Hitler je toga dana bio u Minhenu, gde je slavio 25 godišnjicu neuspešnog pokušaja državnog udara (Pivničkog puča) iz 1923. Naredio je ministru propagande Jozefu Gebelsu da organizuje stare jurišne odrede i da krenu u uništavanje jevrejske imovine i hapšenje Jevreje.

1 / 12 Foto: printscreen Tweet

Iako je sve trebalo da izgleda kao spontano nasilje nemačkih građana, u akciju se uključio i Gestapo. Hapsili su Jevreje, čija imovina je kasnije uništena. Procenjuje se da je uhapšeno oko 30.000 Jevreja starih od 16 do 60 godina.

Da bi imali gde da ih smeste, nacisti su morali da prošire postojeće koncentracione logore Dahau, Buhenvald i Zаhsenhauzen. Procenjuje se da je te noći na ulicama ubijeno između 90 i 200 Jevreja, ali i neki Nemci samo zato što su nasilnicima ličili na Jevreje.

Uništeno je više od 7.500 radnji jevrejskih vlasnika. Upravo po staklu razbijenih izloga ta noć je i dobila ime Kristalna noć. Eliševa Avital je na Tviteru objavila povodom godišnjice priču o svom dedi koji se borio protiv nacista, ali i fotografije koje je deda doneo iz rata, a koje dosad nikad nisu viđene. Čuvala ih je godinama u porodičnoj arhivi.

Eliševa je rekla da deda nikada nije želeo da priča o ratu, umro je pre dve godine, pa je čisteći njegovu kuću naišla na ovaj foto-album koji je podelila na Tviteru na 80. godišnjicu Kristalne noći, 9. novembra.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen Tweet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track