POBEDA ŽUTIH PRSLUKA, MAKRON PORAŽEN! Izvori iz vlade otkrivaju: Francuska neće povećati cene goriva!
Foto: EPA, Reuters

ČEKA SE SAMO PREMIJER

POBEDA ŽUTIH PRSLUKA, MAKRON PORAŽEN! Izvori iz vlade otkrivaju: Francuska neće povećati cene goriva!

Planeta -

Francuski premijer Eduard Filip uskoro će najaviti ukidanje povećanja poreza na gorivo, navodi AFP, pozivajući se na izvore iz vlade.

Francuska vlada zvanično je otkazala sastanak sa predstavnicima "žutih prsluka" zakazan za danas.

Suspenzija odluke o povećanju poreza na gorivo trebalo bi da bude na snazi nekoliko meseci i trebalo bi da je prate i druge mere u cilju smirivanja situacije.

Šef vlade bi trebalo da saopšti odluku sa sinoćenjeg sastanka u Jelisejskoj palati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom pred poslanicima stranke Francuska u pokretu u Parlamentu, rekli su neimenovani vladini izvori.

Predsednik Francuske Emanuel Macron je u više navrata rekao da neće popustiti pred zahtevima demonstranata, ali je u ponedjeljak vlada signalizirala da je spremna da napravi neke kompromise. Takođe, on je održao hitan sastanak službi bezbednosti i otkazao planiranu posetu Srbiji.

Najmanje tri osobe su nastradale, a na stotine je povređeno od 17. novembra kada je počeo protest "žutih prsluka" u Francuskoj.

Francuski radnici zaposleni u Hitnoj pomoći pridružili su se antivladinim protestima, dok se francuski premijer Eduar Filip sastao sa političkim rivalima u pokušaju da smanji bes građana nakon nasilnih nemira koji su pogodili Pariz.

Na desetine kola Hitne pomoći blokiralo je most koji vodi ka nacionalnoj skupštini, a pripadnici policije stajali su da bi ih sprečili da se približe zgradi parlamenta.

To je bio najnoviji u nizu protesta protiv vlade francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Kurir.rs/ RT

Foto: Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track