NEMAČKI STRUČNJAK OTKRIVA: EU nije u dobrom stanju, treba prestati sa širenjem NATO
Foto: Beta/Milan Obradović

FAJT O PRIJEMU ZAPADNOG BALKANA

NEMAČKI STRUČNJAK OTKRIVA: EU nije u dobrom stanju, treba prestati sa širenjem NATO

Planeta -

Odustajanje NATO od daljeg širenja na zemlje Zapadnog Balkana pozitivno bi uticalo na stabilnost i bezbednost tog regiona.

To je izjavio u Beogradu nemački profesor i stručnjak za Jugoističnu Evropu Vinfrid Fajt.

"Treba prestati sa širenjem NATO i potražiti kreativna rešenja. Za Rusiju nije problem širenje EU, već jedino širenje NATO", rekao je Fajt na početku međunarodne konferencije "EU i Zapadni Balkan: povratak realpolitike?" u organizaciji istraživačko-izdavačkog centra Demostat. On je kazao da u regionu postoji uticaj i nadmetanje EU i Rusije, ali i Turske i Kine, i da nestabilnost Zapadnog Balkana ohrabruje te aktere da šire svoj uticaj na tom prostoru.

Fajt je naveo da su uslovi za stabilnost Zapadnog Balkana saradnja, a ne konfrontacija EU s Rusijom, prevazilaženje strateških slabosti Unije, pre svega u vezi s njenom spoljnom i bezbednosnom politikom, kao i veća saradnja Berlina i Pariza. "U EU postoji 27 različitih spoljnih politika, dok koncept zajedničke spoljne i bezbednosne politike manje-više postoji samo na papiru. Imamo i različite stavove Francuske i Nemačke i njihove različite geopolitičke perspektive", kazao je Fajt. Politikolog koji je 90-ih godina u nemačkoj Fondaciji Fridrih Ebert bio odgovoran za Jugoistočnu Evropu i Rusiju, dodao je da je EU "slab regionalni igrač" jer je duboko podeljena na sever i jug, kao i zbog migrantske krize i različitog odnosa članica prema ulozi SAD.

Ocenio je da EU "trenutno nije u dobrom stanju" i da ne treba da sledi američke interese, što i dalje čini. Otvarajući dvodnevnu konferenciju, novinarka Ana Otašević je ocenila da se EU nalazi u jednom od prelomnih trenutaka i da je konkurencija liberalnih i nacionalističkih snaga u Evropi na putu da uzdrma savremeni poredak. Otašević je kazala da je migrantska kriza pokazala da u EU "svako gleda svoja posla" i da njene članice ostaju ujedinjene jedino zbog ekonomskih razloga, dok viši cilj ne postoji.

foto: Beta/Milan Obradović

Na konferenciji učestvuju istraživači, savetnici, novinari i bivše diplomate iz Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Grčke i Italije, i stručnjaci za Zapadni Balkan. Uz Fajta, na konferenciji između ostalih učestvuju i bivši britanski diplomata na Balkanu Timoti Les, istraživač Instituta za međunarodne odnose iz Rima Mateo Bonomi, nekadašnji šef ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu Andrea Lorenco Kapuzela, i novinar i autor knjiga o Kosovu Pijer Pean. Oni će diskutovati o nadmetanju Zapada i Istoka na Balkanu, o mogućem rešenju kosovskog pitanja, posledicama političkih potresa u Evropi na Balkan u narednih pet godina, o različitim politikama članica EU prema Kosovu, i o socioekonomskom usklađivanju regiona s Unijom.

Kurir.rs/ Beta

Foto: Beta/Milan Obradović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track