CEREMONIJA U KAPITOLU: Trampovi odali poštu Džordžu Bušu pod kupolom Kapitola
Foto: EPA, Reuters, AP

SKUPIO SE KREM VAŠINGTONA

CEREMONIJA U KAPITOLU: Trampovi odali poštu Džordžu Bušu pod kupolom Kapitola

Planeta -

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija Tramp odali su poštu bivšem američkom predsedniku Džordžu Bušu starijem sinoć u Kapitolu, gde je izložen kovčeg s njegovim posmrtnim ostacima.

Trampovi su stajali ispred Bušovog kovčega zatvorenih očiju nekoliko trenutaka, a potom je predsednik salutirao svom preminulom prethodniiku.

Predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD, Pol Rajan, pozdravio je pokojnika kao "velikog čoveka" i "plemenito biće".

1 / 11 Foto: EPA

Kovčeg s posmrtnim ostacima Džordža Buša biće izložen u rotondi Kapitola do srede, kada će u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu biti služena misa. Do tada će građani i zvaničnici moći da se oprostite od 41. predsednika SAD. Kovčeg je stigao u ponedeljak po podne stigao u Vašington iz Hjustona, gde je Buš preminuo u petak u 95. godini.

Pokojnikova želja bila je da ne bude zvanične pogrebne procesije kroz centar Vašingtona. Sahrana u njegovoj predsedničkoj biblioteci na Univerzitetu u Teksasu planirana je za četvrtak. Predsednik Tramp će prisustvovati sahrani, ali neće govoriti na njoj.

Buš je bio predsednik SAD od 1989. do 1993. godine. Osam godina kasnije, njegov sin Džordž Buš postao je 43. američki predsednik.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, AP, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track