Najnovije vesti

ŠOK ZA UKRAJINSKE RASKOLNIKE: Ništa od samostalnosti crkve! Evo šta će se desiti s ukrajinskom crkvom posle šizme
Foto: EPA

UKRAJINSKI PORTAL TVRDI

ŠOK ZA UKRAJINSKE RASKOLNIKE: Ništa od samostalnosti crkve! Evo šta će se desiti s ukrajinskom crkvom posle šizme

Planeta

Ustav "jedinstvene pomesne crkve“ koji je napisao Carigrad ne predviđa stvaranje autokefalne crkve koju očekuje Kijev, piše ukrajinski portal Vesti

Pozivajući se na podatke neimenovanih izvora, ukrajinski portal navodi glavne tačke ustava, iz kojih se vidi da nema govora o nezavisnosti (autokefalnosti) nove strukture. Najverovatnije se radi o potpunom prelasku pod jurisdikciju Vaseljenske patrijaršije.

"Samostalnost nove strukture koju Carigradska patrijaršija namerava da stvori u Ukrajini biće za stepen niža od postojeće samostalnosti kanonske Ukrajinske crkve“, napisao je tim povodom šef Odeljenja RPC za saradnju sa društvom i medijima Vladimir Legojda na svom kanalu na Telegramu.

Prema pisanju Vesti, ustavom je propisano da je ukrajinska crkva „neraskidivo vezana“ za Carigradsku patrijaršiju, a preko nje sa svim ostalim crkvama, što je jednako položaju kanonske UPC, koja je povezana sa pravoslavnim svetom preko RPC.

Takođe, poglavar pravoslavne crkve u Ukrajini može biti samo mitropolit, a ne patrijarh. Arhijerejski sabor ukrajinske crkve će se po svim globalnim pitanjima obraćati Carigradskoj patrijaršiji, a ona će saopšti saboru "šta treba da radi". Prema podacima lista, Carigrad neće morati da objašnjava svoju odluku.

Osim toga, buduća ukrajinska crkva će dobiti miro od Carigrada, što je jedan od glavnih znakova nepostojanja prava autokefalnosti. "Jedina pomesna crkva“ neće moći samostalno da kanonizuje svoje svece, već će davati imena Carigradu za kanonizaciju.

Na kraju, Carigradska patrijaršija će prema ustavu postati viša apelaciona struktura. To znači da će arhijereji kojima je zabranjeno da služe u crkvama i da predaju u verskim školama ili protiv kojih su uvedene neke druge sankcije, imaju pravo da se žale Carigradu. Tako ukrajinska crkva neće biti samostalna čak ni po pitanju unutrašnjih disciplinskih odluka. Kako je saopšteno, ustav "ujedinjene ukrajinske crkve“ Sinod Carigradske patrijaršije je usvojio na sednici koja je trajala od 27. do 29. novembra.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...