MOGERINI: Evropa želi potpono očuvanje nuklearnog sporazuma! To je ključ bezbednosti EU!
Foto: Reuters / Salvatore Di Nolfi / Pool

na sastanku Nato

MOGERINI: Evropa želi potpono očuvanje nuklearnog sporazuma! To je ključ bezbednosti EU!

Planeta -

Zemlje EU žele da Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i krtakog dometa (INF) bude očuvan i u potpunosti sproveden, izjavila je visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini.

"Za Evropsku uniju to (INF sporazum) je ključ bezbednosti", rekla je Mogerinijeva nakon dolaska na sastanak ministara inostranih poslova NATO, preneo je TASS.

"To je fundamentalni stub za našu bezbednosnu arhitekturu u Evropi i želimo da vidimo da on bude sčuvan i u potpunosti sproveden", navela je Mogerini.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo juče je postavio Rusiji ultimatum od 60 dana po pitanju INF, iznevši tvrdnje da Rusija "vara" u svojoj kontroli oružja.

Kako je rekao, više ne postoji strateški smisao da SAD budu jedina država koja će poštovati INF, a da će evropske države obavestiti o svojim sledećim koracima, preneo je Rojters.

On je poručio da samo Rusija može da spase INF, prizna da je kršila sporazum, a potom ponovo počne da ga poštuje. U suprotnom, Pompeo je naglasio da će SAD biti primorane da započnu izlazak iz INF-a koji će trajati šest meseci.

Kremlj je danas saopštio da SAD manipulišu činjenicama kako bi lažno optužile Rusiju da krši Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) i stvore predtekst da ga napuste.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Salvatore Di Nolfi Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track