MAKRON ČASTIO POLICAJCE: Po 300 evra specijalcima mobilisanim tokom protesta Žutih prsluka!
Foto: AP / Thibault Camus

vlada će iskeširati 33 miliona evra

MAKRON ČASTIO POLICAJCE: Po 300 evra specijalcima mobilisanim tokom protesta Žutih prsluka!

Planeta -

Francuska vlada predložila je vanrednu nagradu od po 300 evra za pripadnike bezbednosnih snaga mobilisanih tokom protesta Žutih prsluka, navodi se u amandmanu podnetom danas na predlog budžeta za 2019. godinu.

Ova objava data je u trenutku kada je francusko Minsitarstvo unutrašnjih poslova suočeno sa nezadovoljstvom policijskih sindikata koji traže veća ulaganja u policiju posle njihovog delovanja u održavanju reda za vreme demonstracija Žutih prsluka, a neki su čak i najavili svoje proteste za danas i sutra.

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će nagraditi policajce tokom posete jednoj jedinici, 3. decembra - dan posle velikih sukoba između demonstranata i policije u Parizu, trećeg vikenda protesta Žutih prsluka. On nije tada rekao koliki bi to bio iznos.

Prema vladinom amandmanu koji će se razmatrati u parlamentu ova vanredna nagrada namenjena da pokaže zahvalnost dražave i obuhvata 111.000 žandarma mobilisanih tokom poslednjih šest nedelja krize.

Ukupan trošak ove mere procenjen je na 33 miliona evra, navodi se u amandmanu. Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner rekao je da će o ovoj predviđenoj nagradi razgovarati sa policijskim sindikatima danas popodne. Vlada je takođe u drugom amandmanu predložila vanredno nagrađivanje od po 200 evra za oko 5.000 zaposlenih u policiji, na ime upravljanja i podrke nedavnim operacijama očuvanja i održavanja javnog reda tokom demonstracija.

Kurir.rs/Beta

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track