KINA SLAVI 40 GODINA  OD REFORMI! SI PORUČIO: Naš razvoj nije pretnja nijednoj zemlji! Ali, niko ne može da nam diktira šta da radimo!
Foto: AP / Mark Schiefelbein

državna ceremonija

KINA SLAVI 40 GODINA OD REFORMI! SI PORUČIO: Naš razvoj nije pretnja nijednoj zemlji! Ali, niko ne može da nam diktira šta da radimo!

Planeta -

Kina nikada neće vršiti hegemoniju, izjavio je danas predsednik te zemlje Si Đinping obraćajući se na ceremoniji obeležavanja 40 godina od početka sprovođenja tržišnih reformi.

Si je tokom obraćanja ponovio da je Kina predana sistemu multilateralne trgovine i dodatnom otvaranju njene ekonomije, prenosi AP.

Američka agencija navodi da on ipak, nije objavio nikakve nove inicijative za suprotstavljanje usporavanju ekonomije i prevazilaženje kineskog trgovinskog spor sa SAD.

On je, kako se navodi, u vreme rastuće globalne zabrinutosti zbog ekonomskog uticaja njegove zemlje, kazao da se Kina neće razvijati "na račun interesa drugih zemalja".

Uticaj Kine širom sveta pod Inicijativom put i svila naveo je neke zemlje da izraze zabrinutost zbog onoga što nazivaju dugom rukom kineskih interesa, za koju kritičari navode da je politički isto koliko je ekonomski.

foto: AP / Mark Schiefelbein

Kako je istakao, Kina se "sve više primiče središtu svetske pozornice" ali i naglasio da njegova zemlja radi na sprovođenju defanzivne nacionalne vojne politike.

"Razvoj Kine ne predstavlja pretnju nijednoj zemlji. Bez obzira na to kako se Kina razvija, ona nikada neće vršiti hegemoniju", kazao je Si.

On je, kako se navodi, govoreći o najnovijim kineskim dostignućima, iskoristio priliku da oda počast bivšem predsedniku Deng Sjaopingu, tvorcu ekonomskih reformi te zemlje.

Tokom ceremonije, 100 pojedinaca je odlikovano za pionire reformi, a među njima su bivši NBA igrač Jao Ming, osnivač Alibabe Džek Ma i naučnik koji je dobio Nobelovu nagradu, Tu Juju.

Oni su primili odlikovanja uz patriotsku baladu "Priča o proleću", koja je posvećena Dengu.

Istakao je, kako se navodi, značaj apsolutne vladavine Komunističke partije i njenu zaštitu kineskog suvereniteta.

"Niko nije u poziciji da diktira kineskom narodu šta treba, a šta ne treba da radi. Mi ćemo odlučno reformisati ono što može i treba da bude reformisano, i odlučno ćemo podržati ono što ne može i ne treba da se menja", kazao je Si.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Mark Schiefelbein

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track