KIM DŽONG-UN SLAVI ROĐENDAN ALI JE MISTERIJA KOLIKO GODINA PUNI: Krije i svoju visinu, a kod frizera ne ide ni za živu glavu!
Foto: AP / Korea Summit Press Pool

5 zanimljivosti

KIM DŽONG-UN SLAVI ROĐENDAN ALI JE MISTERIJA KOLIKO GODINA PUNI: Krije i svoju visinu, a kod frizera ne ide ni za živu glavu!

Planeta -

Lider Severne Koreje Kim Džong-un danas slavi zvanično 35. rođendan ali pravi datum njegovog rođenja i dalje je jedna od najvećih misterija koje ga prate.

Neki podaci iz severnokorejskih medija ukazuju da je on rođen 1982. godine, južnokorejski obaveštajni zvaničnici smatraju da je rođen godinu dana kasnije, dok je američko Ministarstvo finansija objavilo da je Kim došao na svet 8. januara 1984. godine.

Kako god bilo, "Sputnjik internešnal" navodi da među najinteresantnije činjenice i glasine o severnokorejskom lideru spada i to da je Kim veliki ljubitelj košarke i prijatelj bivše zvezde NBA Denisa Rodmana. Povodom njegovog rođendana, ovaj mediji objavio je listu od pet najzanimljivijih činjenica o severnokorejskom lideru.

Tako se podseća da je Rodman otpevao pesmu za rođendan Kimu pre pet godina, uoči košarkaške utakmice između SAD i Severne Koreje u Pjongjangu.

Bivši košarkaš je u više navrata posetio Severnu Koreju i otvoreno pokazao naklonost prema Kimu, nazivajući ga "prijateljem za ceo život".

foto: AP / Pyongyang Press Corps Pool

Takođe se ne zaobilazi i na Kimova "frizura u hipsterskom stilu" ističući da se, kako tvrde pojedini mediji, severnokorejski lider plaši berberina i sam sebe šiša.

foto: AP / KCNA

A kada je reč o osećaju za modu, izgleda da je Kim strastven ljubitelj vojne odeće, pošto uglavnom nosi crna ili plavo-siva odela u maoističkom stilu, zakopčana do grla.

Međutim, s vremena na vreme, severnokorejski lider zanemari odeću po kojoj je prepoznatljiv i obuče sive pantalone, belu majicu a na glavu stavi slamnati šešir, ukazuje se u tekstu.

Istovremeno, napominje se, pitanje je koliko je severnokorejski lider visok.

Nakon istorijskog sastanka Kima i južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina u maju prošle godine, južnokorejski novinari su na osnovu obuće severnokorejskog lidera istraživali koliko je on zapravo visok.

Iako je delovalo da je Kim, za koga se ranije verovao da ima oko 170 centimetara, za manje od 2,5 centimetara niži od Muna, koji je visok 172 centimetara, stručnjaci su primetili da je izgledalo kao da nosi uloške za povećanje visine.

Oni tvrde da je njegova prava visina 162,5 centimetara.

Jedna od zanimljivosti kada je u pitanju severnokorejski lider je i njegova navodna ljubav prema "selfijima".

foto: EPA / Vivian Balakrishnan / Singapore Foreign Ministry

Iako je pravljenje "selfija" popularno već neko vreme, Kim je prvo takvo iskustvo imao tek u junu prošle godine u Singapuru, gde se sreo sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

foto: EPA / Lynn Bo Bo

Severnokorejski lider bio je sav nasmejan dok se slikao sa ministrom spoljnih poslova Singapura Vivijanom Balkarišnanom, a fotografiju je podelio i na društvenim medijima, ukazuje.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Korea Summit Press Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track