SAUDIJCI MUČENJEM UĆUTKALI OPOZICIONI BRAČNI PAR: Aktivistkinji za prava žena se gubi svaki trag, muž komičar posle zatvora zanemeo (VIDEO)
Foto: Facebook

kao kašogi

SAUDIJCI MUČENJEM UĆUTKALI OPOZICIONI BRAČNI PAR: Aktivistkinji za prava žena se gubi svaki trag, muž komičar posle zatvora zanemeo (VIDEO)

Planeta -

Fahad al-Butairi, stend-ap komičar, i Ložain al-Hatlul, aktivistkinja za prava žena, do nedavno su bili uticajan saudijski bračni par koji je radio na tome da se u toj zemlji olabave stroga društvena pravila i poboljša stanje ljudskih prava.

Ali su ubrzo oboje bili uhapšeni, a informacije o njihovom nestanku, koje su se pojavile na Tviteru, pokrenule su žestoku raspravu o progonu neistomišljenika i kritičara vlasti u Saudijskoj Arabiji, pogotovo nakon ubistva novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru prošle godine, piše CNN.

Američki pisac i producent, Kirk Radel, pisao je 2. januara na Tviteru o svom poznanstvu s Fahadom, koji je bio poznat i kao “saudijski Džeri Sajnfild“ i s Ložan al-Hatlul, međunarodno poznatoj po svojoj borbi za ukidanje zabrane ženama da upravljaju vozilima u Arabiji.

Oboje su pritvoreni u 2018. godini, s time da je Lužan al-Hatlul i dalje u zatvoru. 29-godišnja Hatlul uhapšena je u martu prošle godine dok se vozila autoputem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde je tada i živjela. Vlasti su je poslale u Saudijsku Arabiju i tamo pritvorile. Zanimljivo je da je zabrana vožnje ženama na kraju ukinuta, ali samo nekoliko meseci nakon njenog hapšenja.

Otprilike u isto vreme, 33-godišnji Butairi uhapšen je u Jordanu i prebačen u Saudijsku Arabiju, gde su ga danima držali zatvoru pre nego što je pušten. Vlasti nisu objavile nikakve informacije zašto je bio uhapšen. Hatlul je nakon nekoliko dana puštena na slobodu, a potom je ponovno uhićena samo nekoliko nedelja posle, zajedno sa još desetak aktivistkinja koje su se borile za pravo žena na vožnju automobila.

Ona je i dalje u zatvoru, a prema navodima međunarodnih, nevladinih organizacija koje se bore za ljudska prava, Hjumans rajts voč i Amnesti Internešenal, izložena je, zajedno s drugima aktivistkinja koje su u pritvoru, mučenju, elektrošokovima, bičevanju i seksualnom zlostavljanu.

Hjuman rajts voč je došao do informacija kako je bivši saradnik princa Muhameda bin Salmana, Saud al-Katani, bio pristutan bar na jednom ispitivanju aktivistkinja i da im je navodno pretio silovanjem, ubijanjem i bacanjem u saudijski kanalizacijski sistem.

Komičar Fahad al-Butairi prestao je, nakon hapšenja, javno da iznosi svoja mišljenja o saudijskoj vlasti. Zatvorio je svoj Tviter nalog, na kojem je imao milione pratilaca, i nije htio za CNN da komentariše ni svoje hapšenje ni tužnu sudbinu Hatlul. Ubrzo nakon što je Butairi pušten iz zatvora, razveo se od Lužan al-Hatlul. Njihovi prijatelji aktivistkinji opisali su za CNN da su se razveli pod "tajanstvenim" okolnostima.

Dvoje prijatelja bliskih paru reklo je kako razlozi za razvod nisu poznati ni Hatlul ni njenoj porodici. "Samo znamo da se razveo od nje, ali ne znamo zašto. Ni Lužan ne zna. Ni ona ni njena porodica ne žele pričati o tome, niti znaju što se tačno dogodilo, zašto se razveo”, rekao je borac za ljudska prava Jahja Asiri. "Fahad je potpuno nestao. Nije zatvoren, ali nije ni slobodan", dodao je on.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track