Najnovije vesti

STOTINE HILJADA IRANACA NA ULICAMA TEHERANA UZVIKUJE SMRT AMERICI! ROHANI: Nastavljamo da širimo vojnu moć! (VIDEO UŽIVO)
Foto: AP

40. GODIŠNJICA ISLAMSKE REVOLUCIJE

STOTINE HILJADA IRANACA NA ULICAMA TEHERANA UZVIKUJE SMRT AMERICI! ROHANI: Nastavljamo da širimo vojnu moć! (VIDEO UŽIVO)

Planeta

Iranski predsednik Hasan Rohani, u govoru povodom obeležavanja 40. godišnjice Islamske revolucije iz 1979. godine, poručio je danas da je Iran odlučan da proširi svoju vojnu moć i balistički raketni program, uprkos rastućem pritisku neprijateljskih zemalja i njihovom nastojanju da ograniče iranski odbrambeni program.

"Nismo tražili i nećemo tražiti dozvolu za razvoj različitih vrsta raketa i nastavićemo naš put i razvoj naše vojne sile", rekao je Rohani na teheranskom trgu Azadi (sloboda), na kojem se okupilo više desetina hiljada građana povodom 40. godišnjice Islamske revolucije, prenosi agencija Rojters.

Američka agencija AP javlja da je na stotine hiljada Iranaca na ulicama Teherana i drugih gradova.

 

Dan 11. februar 1979. računa se kao dan pobede Islamske revolucije i predstavlja datum kada je iranska vojska odstupila nakon višednevnih uličnih borbi, dozvolivši prorevolucionarnim snagama da zauzmu zemlju, dok je vlada šaha Muhameda Reze Pahlavija podnela ostavku. AP navodi da je gužva u centralnom delu Teherana, gde građani mašu iranskim zastavama i skandiraju "smrt Americi".

foto: AP

Centar grada je ukrašen ogromnim balonima i opremljen zvučnicima sa kojih su čuju revolucionarne i nacionalističke pesme koje, kako navodi AP, imaju za cilj da ohrabrei ljude da se pridruže skupovima.

 

Ovogodišnja godišnjica se održava u uslovima kada rastu tenzije u odnosima Irana sa Sjedinjenim Državama, i kada se zvanični Teheran bori sa efektima teških američkih ekonomskih sankcija koje su ponovo uvedene u Teheranu u novembru.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...