Najnovije vesti

NA DANAŠNJI DAN BIL KLINTON JE PREŽIVEO NAJVEĆI SKANDAL U ISTORIJI SAD: Ovo je bio trenutak koji ga je spasao! (VIDEO)
Foto: Profimedia

AFERA U BELOJ KUĆI

NA DANAŠNJI DAN BIL KLINTON JE PREŽIVEO NAJVEĆI SKANDAL U ISTORIJI SAD: Ovo je bio trenutak koji ga je spasao! (VIDEO)

Planeta

Pre 21 godinu cela Amerika je bila na nogama zbog neverovatne afere koja je izbila u Beloj kući.

Američki predsednik Bil Klinton imao je vezu sa tada mladom stažistkinjom Monikom Levinski, pa se Senat spremao da glasa o njegovoj smeni.

 

Međutim, on je, uprkos skandaloznoj aferi sa mladom stažistkinjom Monikom Levinski, zbog koje je izgovorio laž na televiziji, ipak preživeo i ostao na čelu SAD. Glasanje se odigralo pre tačno 20 godina.

 

Pokretanju procesa impičmenta (opoziva) doprinela je i tužba Pole Džouns zbog seksualnog uznemiravanja.

Monika Levinski
Monika Levinskifoto: AP

Klinton je započeo vezu sa Monikom Levinski 1995. godine kada je ona bila 22-godišnja stažistkinja u Beloj kući. Njihova veza je trajala do 1997. godine, a konačno je razotkrivena početkom 1998. godine.


Nju su u aprilu 1996. godine, njeni šefovi premestili iz Bele kuće u Pentagon, jer su osećali da ona previše vremena provodi sa predsednikom.

 

Levinski je o svom odnosu sa Bilom rekla Lindi Trip, sa kojom je radila u

kancelariji za odnose sa javnošću u Pentagonu. Trip je, na nagovor agenta Lusijen Goldberg, navodila Moniku da joj detaljno opiše njihovu vezu i u tajnosti je snimala te razgovore.


Godinu dana pre početka njihove veze, protiv Klintona je Pola Džouns podnela tužbu zbog seksualnog uznemiravanja. Taj slučaj se odvijao dok su Monika i Bil bili u vezi, a Monika je podnela pismenu izjavu sudu u kojoj je negirala bilo kakav fizički odnos sa Klintonom. U januaru 1998. pokušala je da ubedi Tripovu da lažno svedoči u tom slučaju.

 

Umesto toga, Linda Trip je snimke razgovora predala Kenetu Staru iz Ministarstva pravde, koji je u to vreme već istraživao neke afere u vezi sa predsednikom.


Levinski je tvrdila da je sa predsednikom imala devet susreta prilikom kojih su imali seksualne odnose, a njena koleginica Linda Trip ju je ubedila da sačuva poklone koje joj je dao, kao i da ne skida fleke od sperme sa svoje plave haljine.

 

U međuvremenu je i Lusijen Goldberg novinarima otkrila da predsednik ima aferu, pa se vest pojavila 17. januara 1998. godine u Dradž riportu, a zatim i u cenjenom Vašington postu, nakon čega Klinton više nije mogao da ćuti. On je 26. januara održao govor na konferenciji u Beloj kući koji je bio pun laži.


"Sada, moram da se vratim da radim na svom govoru o Stanju nacije. I radio sam na tome do kasno sinoć. Ali želim da kažem jednu stvar američkom narodu. Želim da me saslušate. Ponovo ću reći: nisam imao seksualne odnose sa tom ženom, gospođicom Levinski. Nikada nisam nikome rekao da laže, nijedan put; nikada. Ove tvrdnje su lažne. I moram da se vratim na posao za američki narod. Hvala vam", rekao je on.

 

Stručnjaci su raspravljali da li će Klinton spominjati aferu u govoru o stanju nacije. Na kraju, on je odlučio da je ne spominje. Hilari Klinton je nastavila da podržava svog supruga tokom skandala.

foto: EPA

Međutim, snimljena priznanja Monike Levinski i njena haljina sa tragovima predsednikove sperme nisu mogli da budu odbačeni kao dokazi. Na kraju je u avgustu Klinton pred Velikom porotom svedočio i priznao da je imao neprikladnu vezu sa pripravnicom.


Ubrzo je otkirveno i da je on svedočio u slučaju tužbe Pole Džouns i da je tada pod zakletvom, kada je bio upitan za Levinski, negirao da je imao seksualnu vezu sa njom.

U decembru 1998. godine, Klintonova Demokratska stranka bila je u manjini u oba doma Kongresa. Nekoliko demokratskih članova Kongresa i većina u opozicionoj Republikanskoj stranci, tvrdili su da su Klintonovo lažno svedočenje i navodno uticanje na svedočenje Monike Levinski krivična dela opstrukcije pravde i krivokletstva, a time i dela zbog kojih treba da se pokrene proces impičmenta.

 

Ipak, na iznenađenje mnogih, Senat se većinom glasova opredelio protiv smene Bila Klintona, koji je tako ostao na čelu zemlje i završio i drugi mandat.

On je ostao predsednik, preživeo je i njegov brak, a mnogi stručnjaci smatraju da je Klintona zapravo spasao njegov govor o Stanju nacije, kada je odlučio da ne spominje aferu i usredsredi se na to da i dalje deluje kao pouzdan predsednik. Govorio je o dobrom stanju budžeta zemlje i borbi za spas socijalnog osiguranja i pozdravljen ogromnim aplauzom.

 

Kurir.rs/CNN/History.com
Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...