Najnovije vesti

ŠEFICA DIPLOMATIJE AUSTRIJE U NEMILOSTI: Karin Knajsl ne ide u SAD jer je zvala Putina na svadbu! (VIDEO)
Foto: EPA

U VAŠINGTONU JE NE VOLE

ŠEFICA DIPLOMATIJE AUSTRIJE U NEMILOSTI: Karin Knajsl ne ide u SAD jer je zvala Putina na svadbu! (VIDEO)

Austrija

BEČ - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc na put u SAD, Japan i Južnu Koreju neće, što je uobičajno, sa sobom povesti šeficu austrijske diplomatije Karin Knajsl.

 

 

Kurc vodi ministre privrede Margarete Šrambek i infrastrukture, inovacija i saobraćaja Norberta Hofera, dok će Knajslova učestvovati samo na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

 

Neuobičajeno je u Austriji da kancelar, pre svega na put u SAD, gde je za 20.februar zakazan sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ne vodi šeficu diplomatije.

Ona je navukla gnev Vašingtona kad je na svoju svadbu pozvala predsednika Rusije Vladimira Putina, kom se po starinski naklonila, a zatim i plesala s njim.

 

Izostanak Knajslove iz delegacije koju predvodi Kurc na predstojećim putovanjima iz njegovog kabineta obrazlažu smanjenjem delegacije. Međutim, kako diplomate iza zatvorenih vrata tvrde, kancelar se sve više distancira od Knajslove jer ona teži, kako kažu, da "podučava" kolege u vladi i time sebe izoluje od ostatka kabineta.

Knajslova je pala u nemilost i zato što navodno često svojim izjavama dovodi u pitanje ugled zemlje. Tako je juče na Tviteru objavila da podržava spornog nekadašnjeg državnog kancelara Klemensa Vencela Lotara fon Meternika, koji je poznat po uspostavljanju sistema "doušničke države".

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...