Najnovije vesti

KATALONSKI SEPARATISTI NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Demonstranti BLOKIRALI PUTEVE uoči početka suđenja, a evo u koga su UPRTE SVE OČI!
Foto: AP

NAJOSETLJIVIJI SUDSKI PROCES

KATALONSKI SEPARATISTI NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Demonstranti BLOKIRALI PUTEVE uoči početka suđenja, a evo u koga su UPRTE SVE OČI!

Planeta

Demonstranti su blokirali autoputeve u Kataloniji uoči današnjeg početka najosetljivijeg sudskog procesa u poslednjih nekoliko decenija protiv grupe katalonskih separatista.

Grupa od 12 optuženih suočava se sa raznim optužbama, uključujući i za pobunu tokom neuspelog pokušaja secesije, krajem 2017. godine.

Suđenje će biti prenošeno uživo na televiziji, a sve oči će biti uprte na nepristrasnost španskog Vrhovnog suda, preneo je AP.

foto: AP

Katalonski separatisti su već uoči suđenja doveli u pitanje kredibilitet tog suda, tvrdeći da je on marioneta španske vlade i da će presuda biti politička, odnosno unapred odlučena.

To je, međutim, odbacio predsednik Vrhovnog suda Karlos Lesmes, rekavši da je ovaj proces najvažniji od prelaska Španije na demokratiju 1977. godine, nakon smrti diktatora generala Fransiska Franka.

U Kataloniji je 1. oktobra 2017. održan referendum o nezavisnosti, i pored zabrane koju je izrekao Ustavni sud, a 27. oktobra proglašena je nezavisnost, uprkos upozorenjima vlasti.

Kriza je nastavljena i nakon izbora održanih 21. decembra iste godine u toj španskoj pokrajini, koji su pokazali podeljenost katalonskog društva po pitanju nezavisnosti.

foto: AP

Očekuje se da će suđenje trajati najmanje tri meseca, a odluka će biti doneta nakoj još nekoliko meseci.

Na suđenje je pozvao više od 500 svedoka, uključujući bivšeg premijera Marijana Rahoja, zatim, zvaničnici španske vlade i pokrajinske administracije, kao i predstavnici policije i obični građani.

Održivost optužnice za pobunu zavisi od toga da li će tužilac moći da dokaže da su separatisti koristili nasilje tokom pokušaja otcepljenja, navodi AP.

Optužnica takođe obuhvata i podsticanje na pobunu, što ne podrazumeva nasilje, kao i za neposlušnost i zloupotrebu javnih fondova.

Politički gledano, ulozi su veliki, pošto bi teške kazne mogle da još više otuđe Kataloniju, čak i one koji se ne zalažu za nazavisnost, ocenjuje AP.

Početak suđenja poklapa se sa nastojanjima španskog premijera Pedra Sančesa da kroz parlament progura budžet, za šta mu je neophodna podrška stranaka katalonskih separatista.

S obzirom da će evropske zemlje pažljivo pratiti suđenje, Sančes je prošle nedelje posetio Evropski savet, kao i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, pošto bi ceo slučaj na kraju mogao da se nađe i pred tim sudom, dodaje američka agencija.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...