ŽENA KOJA HOĆE DA SRUŠI TRAMPA POREKLOM JE SA BALKANA: Evo ko je Ejmi Klobučar, zemljakinja prve dame kojoj se predsednik RUGA! (VIDEO)
Foto: EPA

IZLAZI MU NA CRTU

ŽENA KOJA HOĆE DA SRUŠI TRAMPA POREKLOM JE SA BALKANA: Evo ko je Ejmi Klobučar, zemljakinja prve dame kojoj se predsednik RUGA! (VIDEO)

Planeta -

Ejmi Klobučar američka demokratska senatorka iz Minesote slovenačkog porekla, proglasila je u nedelju svoju kandidaturu za predsednicu SAD na izborima koji će se održati dogodine.

Klobučar je jedna od, sad već rekordnog, broja žena koje su se kandidovale za predsednika ili to planiraju da urade.

Za 12 godina, koliko je u Senatu, ova 58-godišnjakinja stekla je reputaciju dovitljive, marljive i pragmatične "senatorke iz komšiluka". Sve svoje izbore dosad dobijala je sa znatnom prednošću – na poslednjim izborima za Senat imala je čak 26 odsto više glasova od republikanskog kandidata.

Njen otac Džejms Džon Jim Klobučar je penzionisani sportski novinar i kolumnista, slovenačkog porekla, baš kao i prva dama SAD, Melanija Tramp. Roditelji su joj se razveli kad je imala 15 godina. Deda joj je radio kao rudar, dok su deda i baka s majčine strane švajcarskog porekla.

Kad su je na njenoj objavi kandidature novinari pitali da li je dovoljno žilava da se suoči s Donaldom Trampom, odgovorila je pokazujući na sneg koji pada:

"Dovoljno sam žilava. Volela bih da vidim njega kako sedi ovde u snegu sat vremena i drži govor."

Američki predsednik SAD Donald Tramp prokomentarisao je na Tviteru objavu kandidature demokratske senatorke iz Minesote Ejmi Klobučar za predsednike izbore u SAD 2020. godine, nazvavši je "ženskim Sneškom" koji priča o borbi globalnog zagrevanja, dan pošto je njenu demokratsku konkurentkinju Elizabet Voren u tvitu nazvao Pokahontas.

Kurir.rs/ Vox

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track