OSVETA: Srušili kip sveštenika optuženog za pedofiliju! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

uhapšeni aktivisti

OSVETA: Srušili kip sveštenika optuženog za pedofiliju! (VIDEO)

Planeta -

Aktivisti su u Gdanjsku, gradu u severnoj Poljskoj, srušili statuu kontroverznog rimokatoličkog sveštenika Henrika Jankovskog, koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje dece, ali nikad nije proglašen krivim.

Aktivisti su taj čin opisali kao protest zbog svešteničkog seksualnog zlostavljanja te sistemskog prikrivanja zločina koje je počinila Katolička crkva.

Poljska policija je potvrdila da su uhapšena tri muškarca kojima će se suditi zbog uništavanja spomenika. Lokalni mediji su preneli da su muškarci koristili uže kako bi srušili kip,a onda na njega stavili svešteničku odoru i komad dečijeg donjeg veša kao simbol zlostavljanja maloletnika. Kip nije bio oštećen.

Jankovski, koji je umro 2010., bio je član poljskog pokreta Solidarnost i jedan od vodecih sveštenika koji je podržavao opoziciju komunistickom režimu 80-ih godina prošlog veka. Tokom kasnih 90-ih postao je poznat po kritikovanju Evropske unije i po antisemitskim izjavama pa mu je bilo zabranjeno da propoveda godinu dana.

Jankovski je bio optužen, ali nikada proglašen krivim za seksualno zlostavljanje dece. To pitanje ostaje otvoreno kao deo ššireg skandala seksualnog zlostavljanja u redovima Katoličke crkve.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track