GODINAMA JE ČUVALA JEZIVU TAJNU! Šokantno priznanje američke senatorke: Ćutala sam jer nisam verovala u sistem, bila sam posramljena i osećala se krivom!
Foto: printscreen YT

skandal

GODINAMA JE ČUVALA JEZIVU TAJNU! Šokantno priznanje američke senatorke: Ćutala sam jer nisam verovala u sistem, bila sam posramljena i osećala se krivom!

Planeta -

Senatorka iz Arizone Marta Maksali, prva američka žena pilot koja je učestvovala u borbama, otkrila je da je bila silovana i da je taj zločin počinio njen komandant vazdušnih snaga.

Maksalijeva (52), koja je provela 26 godina u vazduhoplovstvu i bila komandant borbene eskadrile, tokom saslušanja pred pododborom o seksualnim napadima u vojsci objavila je da je bila žrtva silovanja.

"Doživela sam seksualni napad u vojsci, ali suprotno od mnogih drugih hrabrih ljudi u sličnoj situaciji, nisam ga prijavila", rekla je Maksalijeva, vidno potresena.

"Kao i mnogi u to vreme nisam verovala sistemu", rekla je i nastavila potresnu ispovest: "Krivila sam sebe. Bila sam posramljena i zbunjena. I mislila sam da sam jaka, ali sam se osećala nemoćno."

"Počinioci su zloupotrebljavali svoj položaj na lukave načine", rekla je republikanska senatorka kojoj je ovo prvi mandat. "Nadređeni komandant me je u napao i silovao."

Maksalijeva, koja se penzionisala sa činom pukovnika 2010, rekla je da je godinama ćutala. "Kasnije tokom karijere, dok se vojska borila sa skandalima i svojim neadekvatnim odgovorima, osetila sam potrebu da kažem nekim ljudima – i ja sam to ponovo preživela", kazala je.

Senatorka kaže da je u jednom trenutku razmišljala da napusti vojsku. "Kao i mnoge žrtve osećala sam da me sistem opet siluje. Ali nisam odustala", izjavila je ona.

"Odlučila sam da ostanem i nastavim da se borim i budem glas žena u vojsci, a kasnije u Predstavničkom domu,a i sada u Senatu. "Napredovali smo u suzbijanju seksualnih napada u vojsci, ali još je dug put pred nama", smatra ona. "Osjećam gađenje zbog vojnog sistema koji je podbacio i mnogih komandanata koji su izneverili svoje dužnosti", rekla je Maksalijeva.

"Moramo da obezbedimo obuku za sve komandante i da oni budu ovlašćeni za preduzimanje pravnih koraka... i izbacivanje počinilaca zločina iz naših redova", istakla je.

Republikanska senatorka Džoni Ernst, takođe vojna veteranka, otkrila je ranije ove godine da je bila silovana na koledžu. U izveštaju objavljenom u maju 2018., Pentagon navodi da je broj slučajeva seksualnih napada koje su prijavili pripadnici vojske porastao za 10 odsto u 2017. godini. Pentagon je dobio 6.769 izveštaja o seksualnim napadima u koje su bili uključeni pripadnici vojske kao žrtve ili počinioci.

Kurir.rs/Gardijan

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track