Najnovije vesti

MMF SPREMAN DA POMOGNE VENECUELI Lagardova: To će biti veoma težak zadatak!
Foto: EPA

nisu još priznali gvaida

MMF SPREMAN DA POMOGNE VENECUELI Lagardova: To će biti veoma težak zadatak!

Planeta

"Međunarodni monetarni fond (MMF) je spreman da pomogne ekonomiji Venecuele, ali će taj zadatak biti toliko težak da će zahtevati finansijsku pomoć drugih međunarodnih igrača", izjavila je direktorka te organizacije Kristin Lagard.

"Čim nas legitimne vlasti te zemlje pozovu da pomognemo, doći ćemo. To će zahtevati znatnu finansijsku pomoć cele međunarodne zajednice", rekla je Lagardova.

 

Ona je kazala da će suma koja je potrebna za finansiranje Venecuele biti velika, ali nije navela precizan odnos. "Otvorićemo naš novčanik, upregnućemo naš mozak i osigurati da je naše srce na pravom mestu kako bismo pomogli najsiromašnijima i najizloženijima (krizi)", dodala je.

foto: EPA

MMF još nije odlučio da li će kao legitimnog lidera Venecuele priznati vođu opozicije Huana Gvaida, koji se 23. januara proglasio za privremenog predsednika zemlje.

foto: EPA / Rafael Hernndez

Gvaida, lidera parlamenta u kojem opozicija ima većinu, priznalo je više od 50 zemalja koje navode da je prošlogodišnji reizbor socijalističkog predsednika Venecuele Nikolasa Madura bio nelegitiman.

foto: EPA

Ekonomija Venecuele, zemlje bogate naftom, prepolovljena je od 2013. godine, prema podacima MMF-a. Usled hiperinflacije i nestašica hrane i drugih potrepština najmanje tri miliona građana Venecuele napustilo je zemlju, pokazuju podaci UN.

 

Kurir.rs/Beta
Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...