Najnovije vesti

LAVROV O BAZAMA NA ARKTIKU: Rusija ne preti nikome!
Foto: EPA

odgovor na kritike

LAVROV O BAZAMA NA ARKTIKU: Rusija ne preti nikome!

Planeta

"Rusija ne preti nikome na Arktiku, gde pojačava vojno prisustvo, već samo osigurava sopstvenu bezbednost", rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Ne radimo ništa sem što čuvamo bezbednost naše zemlje. Nikome ne pretimo, održavamo naše odbrambene kapacitete uzimajući u obzir situaciju koja okružuje našu zemlju", rekao je Lavrov na međunarodnom forumu o Arktiku u Sankt Peterburgu.

 

Ruski ministar je tako odgovorio na pitanje o optužbama o "militarizaciji" Arktika koje stižu sa Zapada.

 

"Naša pozicija o Arktiku pretpostavlja široku saradnju. Otvoreni smo za razvoj saradnje, a tu spada i pitanje Severoistočnog prolaza", naveo je. Severoistočni prolaz je pomorski put koji ide duž obala Sibira i postao je prohodniji zbog topljenja leda.

 

Lavrov je dodao da Rusija "ne vidi nijedno pitanje koje zaslužuje pažnju NATO".

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin će se na marginama foruma sastati s premijerima Norveške i Švedske, Ernom Solberg i Stefanom Levenom, kao i s finskim predsednikom Saulijem Ninistom.

 

Rusija se nada da će postati glavna ekonomska i vojna sila na Arktiku zahvaljujući globalnom otopljavanju i topljenju leda, što bi trebalo da dovede do otvaranja novih trgovačkih puteva na krajnjem severu planete.

 

Otvaranje Severoistočnog prolaza, koji povezuje Atlantski i Tihi okean, pojednostaviće i isporuku ruske nafte u jugoistočnu Aziju.

Moskva takođe pojačava i vojno prisustvo na Arktiku, otvaranjem više vojnih baza koje su bile napuštene posle raspada Sovjetskog Saveza.

 

Kurir.rs/Beta
Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...