SANKCIJE ZA KAŠOGIJEVE UBICE: Amerika zabranila ulazak u SAD za 16 državljana Saudijske Arabije! (VIDEO)
Foto: Profimedia

odluka Stejt departmenta

SANKCIJE ZA KAŠOGIJEVE UBICE: Amerika zabranila ulazak u SAD za 16 državljana Saudijske Arabije! (VIDEO)

Planeta -

Državni sekretar Majkl Pompeo saopštio je da je izrečena zabrana ulaska u SAD za 16 državljana Saudijske Arabije koji su učestvovali u ubistvu novinara Džamala Kašogija, a saopćenje potpisuje američki Stejt department.

Među 16 imena na američkoj listi sankcija je Saud el Kahtani, bivši savetnik saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana i bivši savetnik Kraljevskog suda Saudijske Arabije. Drugo zvučno ime je Maher Mutreb, također bliski saradnik princa Bin Salmana.

Mutreb se tereti da je bio vođa tima koji je izvršio brutalno ubistvo Kašogija. Sankcioniran je i Salah Tubaigi, forenzički ekspert koji se tereti da je nakon ubistva uništio Kašogijeve posmrtne ostatke.

Kašogi, novinar i kolumnista lista Vašington post, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat i da je potom njegovo telo raskomadano i uništeno.

Optužnice su podignute protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih. Državni sekretar Pompeo je na listu stavio 16 saudijskih državljana, a sa liste sankcija ministarstva trezora izostavio je Muhameda el Katibija, saudijskog konzula u Istanbulu.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track