RUSI OBJAVILI PRVE SNIMKE OGROMNE BAZE NA ARKTIKU: Pogledajte kako izgleda Putinovo moćno utvrđenje čiji raketni sistemi rade i na -50 stepeni! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

demonstracija sile

RUSI OBJAVILI PRVE SNIMKE OGROMNE BAZE NA ARKTIKU: Pogledajte kako izgleda Putinovo moćno utvrđenje čiji raketni sistemi rade i na -50 stepeni! (VIDEO)

Planeta -

Ruska vojska uveliko radi na poboljšanju infrastrukture na Arktiku, tako da se osnivaju nove baze i uređuju stare.

Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je snimak dronom tehnološki veoma napredne baze u Jakutiji.

Baza nazvana "Severna detelina" operativna je od 2015. godine i tamo boravi oko 250 vojnika. Nalazi se na ostrvu Kotelni, verovatno na najmanje gostoljubivom području na planeti, a bliže je Aljasci nego Moskvi.

foto: Youtube/Printscreen

Izgrađena je u obliku tri lista, a zahvaljujući naprednoj tehnologiji, omogućen je lagodan boravak u bazi bez uticaja na životnu sredinu, a ima zaliha za godinu dana, u slučaju najgoreg scenarija.

Imaju i teretanu
Imaju i teretanufoto: Youtube/Printscreen

Ovaj "trolist" je jedan od tri nove ruske baze iznad 75. paralele i deo je ruskog projekta kojim žele da potvrde svoju vojnu snagu širom arktičke obale.

Ruska vojska navodi da je u poslednjih šest godina izgradila 475 vojnih lokacija koje se protežu od zapadne granice Rusije pa sve do Beringovog moreuza na istoku.

Baza ima stambene i poslovne blokove koji su međusobno povezani, a 20-ak metara od centra baze nalazi se i mala pravoslavna kapela.

Baza je opremljena odbrambenim raketnim sistemima i sistemom srednjeg dometa "Pancir" koji je prilagođen ledenim uslovima i do minus 50 stepeni.

Kurir.rs/RT Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track