VEĆ GA DOVELI PRED SUD, ALI ON SE NE PREDAJE: Ovim gestom je Asanž oduševio ceo svet! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

UHAPŠEN U LONDONU

VEĆ GA DOVELI PRED SUD, ALI ON SE NE PREDAJE: Ovim gestom je Asanž oduševio ceo svet! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, koji je uhapšen u Londonu, pojavio se pred Vestminsterskim sudom. Protiv njega je podignuta optužnica za hakerski napad i objavljivanje poverljivih dokumenata.

On se smešio novinarima kroz prozor policijskog vozila, a okupljenima je pokazao "palac na gore" što pokazuje da se on neće tako lako predati.

foto: EPA

Asanž je uhapšen nakon što mu je vlada Ekvadora ukinula azil, a potom je britanska policija ušla u ambasadu Ekvadora u Londonu i iznela ga napolje.

foto: EPA

Policija je u zvaničnom saopštenju navela da je Asanž uhapšen jer se nije predao sudu posle čega je odveden u policijsku stanicu. Policiju je pozvala sama Ambasada Ekvadora nakon što mu je ukinut azil.

"Postoji veliki rizik da osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, bude izručen SAD, koje ga optužuju za objavljivanje poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata", izjavio Asanžov advokat Per Samuelson.

Vikiliks je naveo da je Asanž uhapšen zbog "zavere sa Čelsi Mening", odnosno, zbog objavljivanja poverljivih dokumenata o ratu u Iraku i Avganistanu, što je bio i glavni razlog dobijanja azila 2012. godine.

SAD ga terete da je provalio šifru kompjutera američke vlade na kome se nalaze poverljivi dokumenti.

Američko tužilaštvo ga tereti da je 2010. godine zajedno sa Česli Mening provalio u računare Ministarstva odbrane i pristupio poverljivim dokumentima.

Meningova, koja je kao obaveštajni analitičar, imala pristup kompjuterima, "skinula" je dokumente pod oznakom "strogo poverljivo" i prosledila ih Vikiliksu.

Kurir.rs

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja