ZBAČEN DIKTATOR POSLE 30 GODINA VLADAVINE: Vojni savet preuzeo vlast, Ustav više ne važi, uvodi se VANREDNO STANJE (VIDEO)
Foto: AP

PUČ U SUDANU

ZBAČEN DIKTATOR POSLE 30 GODINA VLADAVINE: Vojni savet preuzeo vlast, Ustav više ne važi, uvodi se VANREDNO STANJE (VIDEO)

Planeta -

"Vojska je uhapsila predsednika Sudana Omara Bašira i objavila kraj stare Vlade i uspostavljanje vojnog saveta koji će voditi zemlju najmanje naredne dve godine", objavio je ministar odbrane Sudana Auf ibn Avad.

Raspušteni su Vlada i regionalne uprave, a na tri meseca se uvodi vanredno stanje.

"Objavljujem da je predsednik uhapšen i nalazi se na bezbednom mestu“, naglasio je ministar tokom obraćanja na državnoj televiziji.

Dodao je da Ustav iz 2005. prestaje da važi.

foto: AP

Potvrđeni su i navodi o pritvaranju bivšeg ministra odbrane Abdurahima Huseina, koga traži Međunarodni krivični sud, i vršioca dužnosti predsednika stranke Ahmeda Haruna.

foto: AP

Pripadnici Oružanih snaga jutros su zauzeli zgradu državne televizije.

U Sudanu već oko četiri meseca traju narodni protesti, koji su počeli sa zahtevom za snižavanjem cena hleba, ali su se postepeno pretvorili u slogane za smenu političkog režima Omara Bašira, koji je na vlasti u Sudanu 30 godina. Za to vreme, kako navode opozicija i aktivisti za ljudska prava, ubijeno je oko 60 demonstranata, stotine je povređeno, a nekoliko hiljada je uhapšeno.

Kurir.rs/Sputnik Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track