AMERIKANCI SE SPREMAJU ZA IRANSKI UDAR U OVOJ ZEMLJI: Britanski komandant sve ocenio kao besmisleno pa se posle predomislio (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

AMERIKANCI SE SPREMAJU ZA IRANSKI UDAR U OVOJ ZEMLJI: Britanski komandant sve ocenio kao besmisleno pa se posle predomislio (VIDEO)

Planeta -

Američke oružane snage potvrdile su svoju zabrinutost mogućim neposrednim pretnjama svojim vojnicima u Iraku od snaga koje podržava Iran i stavila svoje snage u visok srepen pripravnosti.

Ranije tokom dana visoki britanski komandant u koaliciji predvođenoj SAD koja se bori protiv ostataka grupe Islamska Država u Iraku i Siriji je rekao kako nije pojačana opasnost od milicija koje podržava Iran.

Britanski general-major Kris Gika je izgleda protivrečio sve snažnijim upozorenjima Vašingtona čiji zvaničnici kažu kako vide sve veću pretnju koja dolazi od Irana.

Iran kaže kako SAD vodi "psihološki rat", a visoki komandant iranske Revolucionarne garde je rekao da će Iran uzvratiti na bilo kakve agresivne američke poteze. Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei rekao je u utorak da Teheran ne želi rat sa Sjedinjenim Državama uprkos sve većoj napetosti zbog američkih sankcija, iranskih nuklearnih sposobnosti i njegovog programa projektila.

Američka Centralna komanda dala je pojašnjenja nakon navoda Gike, koji je zamenik komadantna koalicije za strategiju i informacije.

"Nedavna izjava (koalicionog) zamenika komadanta suprotna je utvrđenoj verodostojnoj informaciji kojom raspolažu obavještajne službe SAD i saveznika u pogledu snaga koje podržava Iran", rekao je mornarički kapetan Bil Urban, portparol Centralne komande američke vojske.

Urban je rekao da je koalicija, koja operiše i u Siriji, povećala nivo pripravnosti, što često znači nivo uzbune koja se odnosi na zaštitu snaga.

Operacija Urođena odlučnost "je sada na visokom nivou uzbune dok nastavljamo budno da nadziremo verodostojne i moguće neposredne pretnje američkim snagama u Iraku", rekao je Urban govoreći o koalicionoj misiji protiv boraca ID.

Gika je prvo bio nedvosmislen u tvrdnji da ne postoji nova pretnja od Irana, ali kasnije je odbio da potvrditi tu svoju izjavu na traženje novinara.

Kurir.rs/Sloboda Bosna

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja