SAVEZNI SUD SAHRANIO ISTRAGU O MEŠANJU RUSA U AMERIČKE IZBORE: Za pola izveštaja Robert Miler nema dokaze, veze sa Putinom samo fantazija! (VIDEO)
Foto: AP, Profimedia

direktno

SAVEZNI SUD SAHRANIO ISTRAGU O MEŠANJU RUSA U AMERIČKE IZBORE: Za pola izveštaja Robert Miler nema dokaze, veze sa Putinom samo fantazija! (VIDEO)

Planeta -

Tvrdnja specijalnog savetnika Roberta Milera o “temeljnom i sistematskom” mešanju Rusa u američke izbore 2016. upravo je dobila još jedan udarac, budući da je federalni sudija presudio da njegova optužnica o postojanju “farme trolova” nije stvarni dokaz.

Milerove optužbe protiv kompanije Konkord Menadžment i Konsalting, ruske firme koja je optužena za vođenje “farme trolova” i “uklanjanja neslaganja” na američkim društvenim mrežama 2016. godine, ne dokazuju nikakvu vezu između te kompanije i ruske vlade, naglasio je Debni L. Frdrik, američki savezni sudija.

Ipak, Miler je u objavljenom završnom izveštaju tvrdio da su “uspostavljene” i “potvrđene” aktivnosti ruske vlade koji se zasnivaju u delu optužnice protiv Konkorda, a to je kršenje pravila tužilaštva, kaže Fridrih.

Na primer, u izveštaju stoji da izvršni direktor Konkorda Jevgenij Prigožin “ima veze s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.” To je tvrdnja, a ne dokaz.

Presuda sudije Fridriha donesena je 28. maja , ali je otpečaćena tek 1. jula, a mediji je nisu primetili do ove nedelje. “To ni nije neko iznenađenje, s obzirom koliko je političko vođstvo SAD-a bilo predano da dokaže umešanost Rusije u izbore”, izjavio je novinar i autor Danijel Lazare.

“To je prilično dramatična odluka”, kaže je Lazare. “Ona u osnovi kaže kako polovina Milerovog slučaja nema nikakvog smisla, jer nema dokaza za to.”

U izveštaju posebnog savetnika tvrdi se da se Moskva pokušavala da meša u izbore Konkordovim “uklanjanjem neslaganja” na društvenim medijima, dok je istovremeno ruska obaveštajna služba ukrala mejlove demokrata i objavila ih kroz Vikiliks. Nijedna od tih tvrdnji nije potkrepljena stvarnim dokazima, a sada je i insinuirana veza između Konkorda i Kremlja odbačena, istaknuo je Lazare.

Odluka je “veliki udarac čitavom pitanju ruskih aktivnih mera “, izjavio je novinar Aron Mejt na Tviteru. “Ako je Miler bio neiskren u lažnom pokušaju da ga poveže s ruskom vladom, o čemu je još bio neiskren?” pita se Mejt.

U istražnom članku objavljenom prošle nedelje, on je istakao da je Milerov izveštaj koristilo “kvalifikovani i nejasni jezik za opisivanje ključnih događaja”, što ukazuje na to da istražioci nisu sigurno utvrdili je li Rusija ukrala e-poštu ili je pustio neko iznutra i dao u ruke Vikiliksa.

Takođe je napomenuo kako su federalne vlasti svoju istragu zasnvale na mejlovima demokrata i navodnim vezama predsednika Donalda Trampa sa Kremljem i to u celosti na osnovu tvrdnji dvojice Demokrata (i njihove kompanije za sajber bezbednost Kraud strajk) i britanskog špijuna Kristofera Stila, autora zloglasnog “dosjea” koji je korišćen za špijuniranje zvaničnika Trampove kampanje.

“Ideja da se radi o mešanju neke strane vlade, je apsurdna”, rekao je bivši američki diplomata Džim Datras RT-u, komentarišući Mejtova otkrića i presudu sudije Fridriha. To bi trebao biti poslednji ekser u mrtvačkom kovčegu afere “Rapagejt”, ali to neće biti, dodao je Džatras. Previše ljudi u Vašingtonu je uložilo previše u Rašagejt da bi priznali da su ikada pogrešili.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track