DO 2050. GODINE SVET ĆE SE PRETVORITI U UŽARENU LOPTU: Pitka voda postaje luksuz, London će se pržiti kao da je Barselona, a evo kakva će klima biti u Srbiji!
Foto: EPA/Profimedia

velike klimatske promene

DO 2050. GODINE SVET ĆE SE PRETVORITI U UŽARENU LOPTU: Pitka voda postaje luksuz, London će se pržiti kao da je Barselona, a evo kakva će klima biti u Srbiji!

Planeta -

Prema najnovijim istraživanjima, koje je objavio britanski Gardijan, do 2050. 77 odsto gradova proći će kroz dramatične i potencijalno katastrofalne promene.

U svakom delu sveta raste mogućnost meteoroloških pojava koje na tom području nisu bile zabeležene, i to za 22 odsto.

Istraživači Krauter laba su zaključili da će do 2050. gradovi severne hemisfere, sa trenutno umerenom ili hladnom klimom, u budućnosti ličiti na gradove koji su 1.000 kilometara bliže ekvatoru.

Posebno će biti pogođeni evropski gradovi, a prema predviđanjima naučnika, London će do 2050. po temperaturama biti kao današnja Barselona, u Moskvi će biti kao u Sofiji, a u Stokholmu kao u Beču.

Leto u Stokholmu
Leto u Stokholmu foto: AP

Nažalost, prema interaktivnoj mapi, te klimatske promene neće zaobići ni Srbiju, za koju se prediviđa porast najviše temperature od čak 7,9 stepeni. Novi Sad će po temperaturama biti nalik Dalasu, a Beograd San Antoniju.

Najviša dnevna temperatura će se u najtoplijem mesecu podići za 7,9 stepeni, a na godišnjem nivou to povećenje temperature iznosiće 3,5 stepeni.

Beograd
Beograd foto: TANJUG/ Rade Prelić

Takva klima će prouzrokovati globalnu nestašicu zaliha pitke vode, a evropske letne temperature, koje su već sada alarmantne, biće prosečno za još 3,5 stepeni više.

Istraživači upozoravaju da će petina velikih gradova, uključujući Džakartu, Singapur i Kuala Lumpur, imati takve klimatske uslove kakvih danas nema ni u jednom gradu na svetu.

"To znači da nas čekaju novi politički i infrastrukturni izazovi s kojima se nikada pre nismo suočili", rekao je Tom Krauter, osnivač pomenute laboratorije.

Pojedini klimatolozi smatraju da ovo nije predviđanje već samo ilustracija, dog drugi kažu da ga treba shvatiti veoma ozbiljno.

Kurir.rs/Gardijan Foto: EPA/Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track