BRITANCI DALI PONUDU IRANU: Oslobodićemo vaš tanker, ako dokažete jednu stvar (VIDEO)
Foto: EPA / Kimmo Brandt

diplomatija

BRITANCI DALI PONUDU IRANU: Oslobodićemo vaš tanker, ako dokažete jednu stvar (VIDEO)

Planeta -

Tanker sa iranskom naftom koji je prošle nedelje zaustavljen kod obale Gibraltara pod sumnjom da ide ka Siriji, biće vraćen ako Iran obezbedi garancije o destinaciji broda, izjavio je danas šef britanske diplomatije Džeremi Hant.

Britanski ministar je naveo da je u telefonskom razgovoru sa iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom rekao da zabrinutost predstavlja krajna destinacija tankera a ne poreklo nafte.

"Velika Britanija bi oslobodila brod ako bi Iran pruži garancije da brod nije plovio ka Siriji", što predstavlja kršenje sankcija, dodao je Hant.

Špansko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je 4. jula da je brod bio primoran da bude zaustavljen na moru pred Gibraltarom na zahtev SAD pod sumnjom da prevozi naftu Siriji, čime se krše sankcije uvedene vlastima toj zemlji.

Pripadnici britanske mornarice su intervenisali i zatražili da tanker uplovi u luku Gibraltara koji je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na krajnjem jugu Pirinejskog poluostrva, na mestu gde se spajaju Atlantski okean i Sredozemno more.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track