Najnovije vesti

OVAKO JE PAO EL ČAPO: Ceo svet je gledao kako je pobegao iz zatvora kroz u rupu u podu! Skrivao se mesecima, a onda ga je odao poznati HOLIVUDSKI GLUMAC! (VIDEO)
Foto: Profimedia/AP/Youtube

priča koja je obišla ceo svet

OVAKO JE PAO EL ČAPO: Ceo svet je gledao kako je pobegao iz zatvora kroz u rupu u podu! Skrivao se mesecima, a onda ga je odao poznati HOLIVUDSKI GLUMAC! (VIDEO)

Planeta

Meksički narko-bos Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Sud u Bruklinu ga je osudio na doživotnu i dodatnih 30 godina. Takođe, mora da preda 12,6 milijardi. Pretpostavlja se da će kaznu izdržavati u zatvoru Florens u Koloradu.

Današnje ročište tako je bilo više-manje formalnost. Bivši vođa narko-kartela Sinaloa, proglašen je krivim za krivična dela uključujući šverc stotina tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD.

Podsetimo, El Čapo se nalazi u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen je SAD-u godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična dela.

foto: AP/Eduardo Verdugo

Vođa narko-kartela Sinaloa uhapšen je šest meseci pošto je pobegao iz strogo čuvanog zatvora tako što su pripadnici njegovog kartela iskopali 1,5 kilometara dugi tunel.

Pobegao je iz strogo čuvanog meksičkog zatvora kroz malu rupu koja je ponađena u podu njegove tuš-kabine.

Prvo je špartao po ćeliji, otišao do tuš-kabine i sagnuo se do poda. Zatim je opet šetao, na trenutak seo, ustao i ponovo otišao do tuš-kabine. Onda se sagnuo iza pregrade, desnom rukom se uhvatio za nju i samo skliznuo u tunel u podu.

To je tada bila svetska vest, ali još veće iznenađenje je usledilo kada je otkriveno gde se krio.

foto: Profimedia

Meksičke vlasti su uspele da otkriju njegovu lokaciju zahvaljujući intervjuu koji je on u tajnosti imao nekoliko meseci ranije sa američkim glumcem Šon Penom.

Penov intervju sa Guzmanom, koji je dotad dvaput bežao iz maksimalno obezbeđenih zatvora u Meksiku, objavljen je na sajtu američkog časopisa Roling Stoun.

Intervju je navodno održan na nepoznatoj lokaciji u Meksiku krajem 2015. godine, nekoliko meseci pre nego što će El Čapo ponovo biti uhvaćen u gradu Los Močisu.

Meksičke vlasti su znale za sastanak Pena, Guzmana i meksičke glumice Kejt del Kastiljo održan i pratile su kretanje američkog glumca, što im je pomoglo da otkriju ranč gde se krio narko-bos.

U intervjuu sa Šonom Penom, Guzman je pokušao da odbrani svoju ulogu na čelu najvećeg narko-kartela u svetu. Na pitanje da li je on kriv za visoke stope zavisnosti od droge, odgovorio je: "Ne, to nije tačno zato što se onog dana kad ja umrem zavisnost neće nimalo smanjiti."

Pen je u tekstu opisao stroge bezbednosne mere koje je narko-bos preduzeo uoči tajnog intervjua, ali one očito nisu bile dovoljne, pošto je Guzman nešto kasnije uhapšen.

foto: ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK

Policajci su tada odlučili da ne otvaraju vatru na Guzmana jer se nalazio u društvu dve žene i jednog deteta. On je tom prilikom uspeo da pobegne, ali su ga vlasti kasnije ipak locirale u kući u Los Močisu, u kojoj su ga, nakon pucnjave u kojoj je poginulo pet ljudi, uhapsili meksički marinci.

Zvaničnik navodi da je sastanak između Pena i Guzmana održan u Tamasuli, u pokrajini Durango koja se graniči sa Sinaloom.

Bilo je krajnje impozantno da se narko-bos otvorio holivudskom glumcu.

“Sećam se svega od svoje šeste godine, svojih roditelja... Bili smo skromna porodica, veoma siromašna porodica. Sećam se da je moja majka mesila hleb koji sam posle prodavao. Prodavao sam narandže, slatkiše. Moja majka je mnogo radila, uzgajali smo kukuruz, pasulj“, naveo je Guzman tada u intervjuu.

Naveo je da je u posao sa drogom ušao sa 15 godina.

“Nije bilo nikakvih mogućnosti za zapošljavanje. Jedini način za dobavljanje novca za hranu, za preživljavanje je bilo gajenje maka i marihuane. Tada sam počeo da sadim, da obrađujem i da prodajem. To je sve što mogu da kažem. Od kuće sam otišao sa 18 godina, u Kuliakan, a potom u Gvadalaharu, ali sam se uvek vraćao kući, čak i danas“, dodao je Guzman.

"Obezbeđujem više heroina, metamfetamina, kokaina i marihuane od bilo koga drugog u svetu. Imam čitavu flotu podmornica, aviona, kamiona i brodova", ponosno je izjavio El Čapo, upitavši Pena da li je mnogo ljudi u SAD čulo za njega.

Kurir.rs Foto: Profimedia/AP/Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...