OVDE JE ROBIJA GORA OD SMRTI: Pogledajte gde će zloglasni narko-bos El Čapo provesti OSTATAK ŽIVOTA! (VIDEO, FOTO)
Foto: prointscreen YT

doživotna

OVDE JE ROBIJA GORA OD SMRTI: Pogledajte gde će zloglasni narko-bos El Čapo provesti OSTATAK ŽIVOTA! (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Jednog od najozloglašenijih narko-bosova, Hoakin Guzman (62 ) poznatog po nadimku El Čapo (Kratki) gotovo sigurno očekuje doživotna zatvorska kazna.

Današnje ročište tako je više-manje formalnost. Bivši vođa narko-kartela Sinaloa, proglašen je krivim za krivična dela uključujući šverc stotina tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD.

Porotnici su na suđenju imali priliku čuju i najsitnije detalje o vođenju operacija kartela, kao i pojedinosti iz Guzmanovog uzbudljivog života.

1 / 8 Foto: printscreen Amnesty International

Karijeru je započeo radeći na poljima marihuane u kolumbijskoj državi Sinaloa, ali kako se čini ostatak života provešće u zatvoru poznatom kao "Alkatraz na

Stenovitim planinama" zatvoru sa najstrožim merama bezbednosti u Koloradu.

Tamo će ga kao "cimeri" dočekati jednako slavni i zloglasni kriminalci, među kojima su terorista i briljantni matematičar Teodor Kačinski zvani "Unabomber".

Kačinski jeslao pisma bombe između 1978. i 1995. i ubio troje ljudi i ranio još 23 osobe, zbog čega je osuđen na više doživotnih kazni. Ovde robija i terorista Teri Nikols koji je 1995. digao u vazduh poslovni kompleks saveznih službi u centru Oklahoma Sitija pri čemu je poginulo 168 ljudi, a više od 800 je povređeno.

Ričard Rid, britanski terorista i sledbenik al Kaide poznat kao "bombaš s cipelama" koji je osuđen na doživotni zatvor zbog da digne u vazduh avion 2001. eksplozivom skrivenim u cipelama takođe ovde služi kaznu, kao i Džohar Carnaev, terorista koji je 2013. izveo napade na učesnike Bostonskog maratona. On u tom zatvoru čeka izvršenje smrtne kazne.

Bivši upravnik ovog zatvora rekao je za CNN da je služenje kazne u njemu gore od smrti.

Tužioci su od američkog saveznog sudije Brajana Kogana zatražili da El Čapu doda simbolično još 30 godina zatvora zbog upotrebe vatrenog oružja u svom poslovanju, opisujući ga kao "krvožednog i okrutnog". Takođe traže da preda 12,7 milijardi američkih dolara što je, kako tvrde, vrlo skromna procena prihoda koje je njegov kartel zaradio od prodaje narkotika u SAD. Za sada američke vlasti nisu uspele da vrate ni centa.

El Čapo se smatra najmoćnijim kraljem narkotika od kolumbijskog narkobosa Pabla Eskobara, a kartel Sinalou vodio je zajedno sa Ismaelom Zambadom zvanog El Majo od 1989. do 2014. Tokom tromesečnog suđenja porotnici su čuli dokaze o njegovim zlodelima - svedoci su opisivali kako je El Čapo premlaćivao, ubijao i žive zakopavao one koji su mu se našli na putu, uključujući doušnike i pripadnike suparničkih bandi.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track