Najnovije vesti

TRAMP GOMILA SNAGE U SIRIJI: Američka komanda povećava broj privatnih vojnih jedinica u severnim i severoistočnim područjima!
Foto: printscren YT

ništa od povlačenja

TRAMP GOMILA SNAGE U SIRIJI: Američka komanda povećava broj privatnih vojnih jedinica u severnim i severoistočnim područjima!

Planeta

Komanda američkih Oružanih snaga planira da poveća broj privatnih vojnih kompanija u severnim delovima Sirije zbog smanjenja svog kontingenta, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Komanda Oružanih snaga SAD u vezi sa planiranim smanjenjem svog kontingenta u Siriji radi interesantno, naime, povećava broj privatnih pripadnika vojnih kompanija u severnim i severoistočnim područjima“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

 

Prema njenim rečima, brojnost pripadnika privatnih vojnih kompanija u Siriji prelazi 4.000, a u drugoj polovini juna u Siriju je stiglo 540 osoba, uključujući 70 predstavnika komandnog i instruktorskog osoblja.

 

„Glavni zadaci privatnih vojnih kompanija su obuka borbenih odreda lojalnih Vašingtonu, kao i zaštita naftne i gasne infrastrukture i obezbeđivanje“, dodala je ona, ističući da aktivnostima ovih kompanija rukovodi objedinjena centralna komanda Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

 

Američka koalicija od 68 nacija izvodi vazdušne napade protiv terorističke grupe ID u Siriji i Iraku od 2014. godine. Napade u Siriji nije ovlastila vlada predsednika Bašara Asada niti Savet bezbednosti UN. Američki predsednik Donald Tramp je u decembru 2018. proglasio pobedu nad terorističkom organizacijom ID u Siriji, ističući da je ona bila jedini razlog za prisustvo američke vojske u toj zemlji i najavio da će američka vojska početi sa povlačenjem iz ove zemlje.

 

Vašington je dodao da će ostaviti nekoliko stotina vojnika u zemlji i pokušati da stvori međunarodni kontingent. Za sada ovi napori nisu doneli rezultate. U nekim delovima Sirije nastavlja se čistka militanata.

 

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto printscreen YT

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...