KAKO IRAN ZAOBILAZI  EMBARGO NA IZVOZ NAFTE: Teheran je na osnovu bogatog iskustva ponovo lansirao BRODOVE DUHOVE! (VIDEO)
Foto: EPA

opasno

KAKO IRAN ZAOBILAZI EMBARGO NA IZVOZ NAFTE: Teheran je na osnovu bogatog iskustva ponovo lansirao BRODOVE DUHOVE! (VIDEO)

Planeta -

SAD nastoje da smanje iranski izvoz nafte na nulu. Međutim, Iran ima mnogo iskustva u izbegavanju međunarodnih sankcija, jer je decenijama bio pod nekim oblikom embarga.

U prošloj godini, nove sankcije iz Vašingtona pogodile su većinu iranskih kupaca nafte i prodaja je pala. Međutim, brojke pokazuju da se izvoz povećava. Kako tačno Iran izbegava američke sankcije?

Odgovor su da brodovi duhovi - tankeri pokušavaju da sakriju svoje poreklo i odredište isključivanjem svojih transpondera. Kada padne mrak, oni utovaruju teret u lukama, obavljaju transfer od broda do broda i na drugi način pokušavaju da onemoguće svakome ko gleda da se uveri odakle dolazi nafta.

Ali ko gleda? Osim SAD-a, sve je više tragača za tankerima. Sada postoji nekoliko kompanija koje prate svetski izvoz nafte da bi tržištima dali bolje informacije i podatke. Međunarodna zajednica je koristila ove dokaze kako bi pokazala kada zemlje ne sprovode međunarodne mere.

Ali usred naglog porasta broja iranskih brodova duhova, ističe se još jedan slučaj.

Britanski kraljevski marinci su 4. jula upali u Grejs 1, iranski brod pod zastavom Paname pod sumnjom da putuje u Siriju u suprotnosti sa evropskim sankcijama.

Osam godina brutalnog građanskog rata, ovo je prva od mnogih iranskih isporuka Bašaru Al Asadu za koje se zna da su zaustavljeni.

Kurir.rs/The National

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track