UBICU ODALE NEVIĐENE GREŠKE: Svuda ostavio otiske i DNK, zaboravio i telefon! Evo šta se krije iza krvave likvidacije turskog diplomate! (UZNEMIRUJUĆE)
Foto: Printscreen

stručnjak za bezbednost objašnjava

UBICU ODALE NEVIĐENE GREŠKE: Svuda ostavio otiske i DNK, zaboravio i telefon! Evo šta se krije iza krvave likvidacije turskog diplomate! (UZNEMIRUJUĆE)

Planeta -

Napad u kome je ubijen zamenik turskog konzula u iračkom Kurdistanu je, vidi se na prvi pogled, planiran unapred, kaže za Kurir Ilija Životić, stručnjak za bezbednost.

Podsetimo, na društvenim mrežama se pojavio snimak koji, navodno, prikazuje likvidaciju turskog diplomate i još dva kurdska civila, u jednom restoranu u Erbilu.

Jedan od napadača je zauzeo sto pored žrtve i čekao signal preko telefona za napad. Sam napad je bio sinhronizovan sa dvojicom dodatnih napadača koji su uleteli u restoran i bez lutanja došli pravo za žrtvin sto, očigledno po njegovim instrukcijama.

Ilija Životić
Ilija Životićfoto: Kurir

Način izvršenja oslikava rešenost koja proizlazi ili iz novca koji su dobili ili nekog vida osvete, tvrdi Životić.

"Prvi napadač puca iz takozvanog "prislona", gotovo dodirujući žrtvu ustima cevi. Druga dva napadača, jedan pa drugi, takođe, ispaljuju hice u žrtvu. Njegov sagovornik je pobegao od stola naizgled nepovređen. Ostaje pitanje ko su druge dve žrtve. Da li su se napadači uspaničili na izlazu iz restorana ili je diplomata imao vozača ili pratioca koga su negde kod ulaza likvidirali.

Međutim, napadače, naročito ovog koji je bio sve vreme u restoranu karakteriše amaterizam. Nije imao kapu niti naočare. Sve vreme je dodirivao različite objekte i ostavio otiske. Uzeo je i nekoliko gutljaja pića čime je ostavio i svoj DNK trag.

Prilikom bekstva ostavio je iza sebe lične predmete uključujući i telefon preko koga je očigledno komunicirao sa ostalima. Upravo zahvaljujući svemu tome uhapšen je nekoliko sati kasnije zajedno sa još jednim od saučesnika.

Dakle, ovde se ne radi o profesionalnoj likvidaciji. Jednostavno previše amaterskih postupaka", objašnjava.

Motivi mogu biti različiti, o tome je prerano govoriti.

"Iako su turski avioni odmah izveli napad na pripadnike kurdskih snaga koji se u Turskoj smatraju terorističom organizacijom treba uzeti u obzir još neke mogućnosti osim da iza napada stoji Radnička Partija Kurdistana. Treba detaljno istražiti život nastradalog diplomate i njegovog prijatelja pa doneti zaključak", zaključuje Životić.

Kurir.rs Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja