POLA EVROPE POD CRVENIM ALARMOM: U Holandiji i Belgiji pali rekordi, a tek se čeka rast temperatura! Jedan grad se posebno sprema za pakao! (VIDEO)
Foto: EPA/AP/Printscreen

pakao u evropi

POLA EVROPE POD CRVENIM ALARMOM: U Holandiji i Belgiji pali rekordi, a tek se čeka rast temperatura! Jedan grad se posebno sprema za pakao! (VIDEO)

Planeta -

Zapadna Evropa dočekala je novi talas vrućine ove nedelje.

Rekordna vrućina zabeležena je danas u Holandiji, i Belgiji sa 38,8 odnosno, 38,9 stepeni, što su najviše temperature ikad registrovane u tim zemljama, javili su njihovi meteorološki instituti.

Na severozapadu Belgije je popodne izmerena temperatura od 38,9 stepeni u vojnoj bazi Klajne-Bregel, što predstavlja istorijski rekord za tu zemlju, rekao je glavni meteorolog u Kraljevskom meteorološkom institutu David Denehau.

Merna stanica Klajne-Bregel, jedna je od tridesetak lokacija zvanične mreže, i ona redovno beleži skokove temperature. Izmerenih 38,9 stepeni Celzijusa predstavljaju već najvišu temperaturu izmerenu u Belgiji od početka merenja 1833. godine.

Poslednji rekord u Holandiji bio je 1944. godine, kada je izmereno 38,6 stepeni.

Podsetimo, u francuskom Bordou u utorak je izmerena najviša temperatura od 41,2 stepena od kada se vodi evidencija, čime je premašen rekord iz 2003. godine, kada je bilo izmereno 40,7 stepeni.

Prognostičari predviđaju da će ove sedmice u Evropi biti zabeleženi novi rekordi, uključujući i Belgiju, Nemačku i Holandiju.

Portparolka Svetske meteorološke organizacije Kler Nuji izjavila je da toplotni talasi nose "znak klimatskih promena".

"Kao što smo videli u junu, oni postaju sve učestaliji, oni počinju ranije i postaju sve intenzivniji", istakla je Nuji i dodala da to nije problem koji će nestati.

U većem delu Francuske je izdat narandžasti alarm, drugi najviši nivo upozorenja.

Meteo Frans je saopštio da bi temperatura u Parizu mogla da pređe rekordnih 40,4 stepena Celzijusovih zabeleženih 1947. godine uz prognozirana 42 stepena u četvrtak.

Belgija je izdala crveno upozorenje za celu zemlju, Španija za region Saragose, koji je bio pogođen požarima prošlog meseca, a visok rizik od izbijanja požara postoji i u Portugaliji.

U Holandiji, vlada je aktivirala "nacionalni toplotni plan", a u Velikoj Britaniji se predviđa da će temperatura preći 35 stepeni Celzijusovih i mogla bi biti najviša ikada zabeležena.

Gradovi su posebno ranjivi na toplotne talase zbog fenomena poznatog kao "efekat urbanog toplotnog ostrva", u kome betonske zgrade i asfaltni putevi apsorbuju toplotu tokom dana i emituju je ponovo noću, sprečavajući da se grad ohladi.

Najnoviji toplotni talas, izazvan "omega blokom" - obrascem visokog pritiska koji blokira i skreće mlaznu struju, omogućavajući masi toplog vazduha da teče iz severne Afrike i sa Pirinejskog poluostrva - sledi nakon sličnog ekstremnog vremenskog događaja prošlog meseca, zbog čega je on bio najtopliji jun ikada.

Kurir.rs/Beta/Tanjug

Foto: EPA/AP/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track