TRAMP POSETIO POPRIŠTA MASOVNIH PUCNJAVA: Dočekali ga ljuti demonstranti, pale i optužbe, a onda im je on uzvratio! (VIDEO)
Foto: AP / Evan Vucci

razgovarao je sa povređenima

TRAMP POSETIO POPRIŠTA MASOVNIH PUCNJAVA: Dočekali ga ljuti demonstranti, pale i optužbe, a onda im je on uzvratio! (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Donald Tramp posetio je El Paso u Teksasu, gde je prošle subote 21-godišnji napadač ubio 22 osobe u prodavnici Volmart. U tom gradu su organizovani protesti zbog Trampovog dolaska.

Prethodno je posetio Dejton u Ohaju, poprište još jednog masovnog ubistva prošlog vikenda. Napadač je u tom gradu ubio devetoro ljudi, među kojima i svoju sestru.

Tramp je obišao jednu od lokalnih bolnica gde je razgovarao sa povređenima, i zahvalio se medicinskom osoblju, saopšteno je iz Bele kuće.

Ispred bolnice su ga dočekali i demonstranti, koji su nosili transparente sa natpisima "Uradite nešto", "Mržnja nije dobrodošla", "Zaustavite teror" i "Vi ste razlog".

Trampa su na aerodromu dočekali zvaničnici iz obe stranke, među kojima je i demokratska gradonačelnica Dejtona Nen Vejli i demokratski senator Šerod Braun.

Vejli i Braun su posle Trampove posete rekli novinarima da su od predsednika zatražili da pozove lidera republikanske većine u Senatu Miča Mekonela da prekine letnju pauzu i razmotri zakonski predlog o jačanju bezbednosne kontrole kupaca oružja.

Američki predsednik je uoči obilaska dva grada rekao da želi da pooštri bezbednosnu proveru kupaca oružja posle masovnih ubistava, koja su se dogodila u razmaku od 13 sati, ali i dodao da nema političke volje da se usvoji zakon o zabrani automatskog oružja.

Tramp je takođe istakao da želi da osigura da mentalno obolele osobe nemaju pristup oružju. Odbacio je međutim kritike da njegova retorika podstiče nasilje i podele.

"Mislim da moja retorika ujedinjuje ljude", rekao je Tramp.

Međutim, zbog Trampove često zapaljive anti-imigracione retorike, pojedini su se pitali da li je predsednik uopšte imao pravo da poseti pogođene zajednice, naročito u El Pasu, gradu na granici sa Meksikom u kojem živi velika latinoamerička populacija.

U El Pasu, pojedini stanovnici i članovi gradske skupštine iz Demokratske stranke, saopštili su da predsednik nije dobrodošao. Demokratski predsednički kandidat Beto O'Rurk, koji je u Predstavničkom domu nekada zastupao El Paso, rekao je da je Trampova retorika dovela do masakra u tom gradu, i pozvao Trampa da odustane od planirane posete gradu.

Tramp je na O'Rurkovu izjavu odgovorio oštrim napadom na Tviteru, gde mu je poručio da ćuti i poštuje žrtve i policiju. Gradonačelnik El Pasa Di Margo rekao je da će poželeti dobrodošlicu Trampu.

"On je predsednik Sjedinjenih Država i zbog toga ću ispuniti svoju dužnost kao gradonačelnik, sastati se s njim i razgovarati o potrebama naše zajednice", rekao je Margo.

U međuvremenu, republikanci su pod sve većim pritiskom da u Senatu usvoje zakonski predlog, prethodno odobren u Predstavničkom domu, koji predviđa bezbednosne provere svih kupaca oružja, uključujući i na internetu i sajmovima oružja.

Tramp je u govoru u ponedeljak naveo niz razloga za masakre, među kojima su mentalna oboljenja i nasilne video igrice, ali je ignorisao problem lakog pristupa oružju u Sjedinjenim Državama, naročito automatskom.

Napadač iz Dejtona, 24-godišnji Konor Bets je za 30 sekundi ispalio 41 metak, ubio devetoro, a ranio 27 osoba. U El Pasu, napadač je ubio 22 osobe i ranio 24.

Kurir.rs/Glas Amerike

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja