SIBIR JE PLANUO U TRENU KAO ŠIBICA: Uvek je bio sinonim za sneg i hladnoću, a sada se katastrofe očekuju i u budućnosti! Zabrinutost raste! (VIDEO)
Foto: AP

DRAMATIČNO

SIBIR JE PLANUO U TRENU KAO ŠIBICA: Uvek je bio sinonim za sneg i hladnoću, a sada se katastrofe očekuju i u budućnosti! Zabrinutost raste! (VIDEO)

Planeta -

Požari u sibirskoj tajgi dešavaju se gotovo svake godine, ali nikada nisu zauzeli tako veliku površinu kao što je to slučaj ove godine. Gore milioni hektara šume, a plamen je sve bliže naseljenim mestima. To je samo po sebi loša vest, ali nažalost nije jedina. Slične katastrofe mogle bi u budućnosti da budu prilično česte.

Ove godine temperature u Sibiru značajno su više u odnosu na prosek za ovo doba godine, što je jedno od objašnjenja kako je Sibir, sinonim za led i večnu zimu, planuo kao šibica.

Kako za "Sibirain tajms" objašnjava Maksim Jakovenko, šef ruske Federalne službe za hidrometeorologiju i nadgledanje životne sredine, ovog leta temperature u različim delovima Sibira više su između osam i deset stepeni u odnosu na prosek.

"Situacija u Sibiru će se svake godine pogoršavati zbog zagrevanja planete. To znači da ćemo se u budućnosti suočiti sa trajnim toplotnim talasima, sušenjem tla i na taj način temperature će rasti, ne eksponencijalno, već značajnim tempom, više nego u proseku", upozorava Jakovenko.

Prema njegovim rečima, uzrok požara u Sibiru je "gore", odnosno u atmosferi, zbog čega se u nardenim godinama mogu očekivati slični požari, ili čak još gori, prenosi Blic.

"Klimatske promene su se već dogodile", naglašava Jakovenko. Posledice vatrene stihije koja besni u Rusiji nisu samo lokalne.

Grigori Kukšin iz ruskog ogranka "Grinpisa" upozorava da će štetnost požara biti veća nego što na prvi pogled izgleda. Požari u Sibiru, kaže on, ubrzavaju topljenje arktičkog leda i permafrosta (stalno zamrznutog zemljišta), što oslobađa gasove koji ubrzavaju globalno zagrevanje.

Kurir.rs/Siberian tajms

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track