URSULA PODELILA RESORE U BRISELU: EK će biti fleksibilna i moderna, a evo ko je u timu od 27 evropskih komesara!
Foto: AP / Virginia Mayo

prvi put za govornicom EK

URSULA PODELILA RESORE U BRISELU: EK će biti fleksibilna i moderna, a evo ko je u timu od 27 evropskih komesara!

Planeta -

Novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen objavila je danas u Briselu zaduženja koja je dodelila svom timu od 27 komesara, među kojima je i nekadašnji mađarski ministar pravde Laslo Trošanji, koji će biti novi komesar za susedstvo i proširenje.

Fon der Lejen je u podne prvi put izašla za govornicu EK i saopštila da želi da njena Komisija bude "fleksibilna, moderna i agilna, koja je posvećena Evropi, koja razume Evropu i sluša šta Evropljani žele".

Ona je poručila da će njen prioritet biti da ima komesare koji će posetiti svaku državu članicu u prvoj polovini mandata.

Novoimenovana predsednica EK se zahvalila i svom prethodniku Žan-Klodu Junkeru.

"Mnogo sam naučila od njega. Mnogo toga mu dugujem", kazala je Fon der Lejen.

foto: EPA / Stephanie Lecocq

Mesto prvog potpredsednika EK pripalo je Letoniji te će Vladis Dombrovskis biti zadužen i za ekonomiju.

Takođe, još pet potpredsedničkih mesta dodeljena su nekadašnjem predsedniku Evropskog parlamenta Špancu Đuzepu Borelju Fonteljesu koji će biti zadužen za spoljne poslove, Čehinji Veri Jurovoj koja će biti na čelu resora za Vrednosti i transparentnost, Grku Margaritisu Šinasu koji će se brinuto o Zaštiti evropskog načina života, Slovaku Marošu Ševčoviču koji će biti na čelu resora Međuinstitucionalne kontrole, i Hrvatici Dubravki Šuici koja će voditi resor Demokratije i demografije.

Među podeljenim resorima na čelu Pravosuđa se nalazi belgijski šef diplomatije Didije Rejnders, Slovenac Janez Lenarčič će voditi Krizni menadžment, Austrjanac Johanes Han će brinuti o budžetu i administraciji, a Irac Fil Hogan će biti na čelu resora za Trgovinu.

Pre nego što i zvanično budu postavljeni u sastav EK, 1. novembra, o listi budućih komesara i njihovim portfeljima raspravljaće i Evropski parlament.

Kurir.rs / Tanjug, Politico Europe

Foto: AP / Virginia Mayo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track