NAJBIZARNIJA KRAĐA NA SVETU! Podvodna opservatorija teška 1 tonu misteriozno nestala s dna Baltičkog mora! Ostao samo presečen kabl!
Foto: Research Dive Center of the CAU

nemačka u šoku

NAJBIZARNIJA KRAĐA NA SVETU! Podvodna opservatorija teška 1 tonu misteriozno nestala s dna Baltičkog mora! Ostao samo presečen kabl!

Planeta -

Kompletna nemačka podvodna stanica Boknis Ek, veličine automobila i teška skoro celu tonu, netragom je nestala s dna Baltičkog mora.

Stanica je bila smeštena u Zalivu Ekernford u blizini grada Kila i služila za prikupljanje podataka s morskog dna, a saopštenje o njenom nestanku objavio je na svojoj internet-stranici Centar za okeanska istraživanja Geomar, koji ju je i postavio i rukovodio njom.

Opservatorija je postavljena u decembru 2016. i koštala je 300.000 evra, a 21. avgusta jednostavno je prestala da šalje podatke.

"Isprva smo mislili da je reč o kvaru u sistemu prenosa. Ali kad su ronioci zaronili, zatekli su daleko ozbiljniju situraciju. Stanica je nestala, ronioci nisu mogli da je nađu... našli su samo presečeni deo kabla", kaže profesor dr Herman Bange iz Geomara.

Boknis Ek ima dva dela: jedan je težak 520 kilograma, a drugi 220. Zato ne veruju da je mogla da ga odnese morska struja, a još manje morske životinje. Međutim, pretražen je veliki deo morskog dna, a nje nema nigde.

Pošto je jedini logičan zaključak da ju je neko ukrao, u potragu se uključila i lokalna policija.

Kurir.rs/Geomar.de/Livescience

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track