Najnovije vesti

MAKRON OPTIMISTIČAN U NJUJORKU: Pomak o Iranu očekujem svaki čas!
Foto: Profimedia

susreti u njujorku

MAKRON OPTIMISTIČAN U NJUJORKU: Pomak o Iranu očekujem svaki čas!

Planeta

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je u ponedeljak imao sastanak sa iranskim kolegom Hasanom Rohanijem, izrazio je danas nadu da će do nekog pomaka o rešavanju iranskog pitanja doći u narednim satima.

Makron je novinarima na margini 74. zasedanja Generalne skupštine UN rekao da postoji "rizik od nekontrolisane eskalacije" posle napada na saudijska naftna postrojenja.

"Treba da se vratimo za pregovarački sto i da imamo iskrene a i zahtevne razgovore o iranskim nuklearnim, balističkim i drugim aktivnostima u regionu. Treba da imamo širi pristup od sankcija. Nadam se da će doći do pomaka narednih sati", rekao je Makron.

Francuski predsednik je rekao da je sa Rohanijem imao sastanak od sat i po vremena i dodao da je sastanak bio direktan i precizan.

Prema njegovim rečima, vladaju tenzije posle napada na saudijska postrojenja. Makron je dodao da su on i Rohani na sastanku razmotrili moguće načine i predloge rešavanja tih tenzija.

Makron je upozorio da postoji rizik od nekontrolisane eskalacije ukoliko se ne pronađu načini pregovora i dodao da najmanja provokacija može da dovede do neke "preterane akcije".

Francuski predsednik bi tokom dana trebalo da se sastane sa američkim kolegom Donaldom Trampom, a obojica se danas obraćaju za zasedanju Generalne skupštine UN.

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...