Najnovije vesti

DŽONSON VIŠE NE ZNA ŠTA PRIČA: Poredio sebe sa Prometejem, pa pominjao piliće i terminatore sa ružičastim očima (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

šta bregzit uradi od čoveka

DŽONSON VIŠE NE ZNA ŠTA PRIČA: Poredio sebe sa Prometejem, pa pominjao piliće i terminatore sa ružičastim očima (VIDEO)

Planeta

Britanski premijer Boris Džonson u govoru pred Generalnom skupštinom UN u šali je uporedio Bregzit s najstrašnijim mukama koje je, prema grčkoj mitologiji, trpeo Prometej.

Džonson je u pomalo bizarnom govoru govorio o "terminatorima iz budućnosti s ružičastim očima", "zastrašujućim pilićima bez udova" i "frižideru koji će pištati tražeći još sira".

Prema grčkoj mitologiji, Zevs je kaznio Prometeja jer je ukrao vatru od bogova i dao je ljudima tako što ga je prikovao na Kavkaz i poslao orla da mu kljuca jetru. Svaki put kad bi se Prometejeva jetra regenerisala, orao bi je iznova kljucao.

foto: AP

Džonson se našalio da bi, ako pojedini članovi britanskog parlamenta isterali svoj način za sprovođenje Bregzita, usledio proces koji bi beskonačno trajao, poput Prometejevih muka.

"I to je trajalo večito, otprilike kakvo bi bilo iskustvo Bregzita u Velikoj Britaniji, da su naši poslanici isterali svoje", rekao je Džonson.

To je bio jedini put da je Džonson pomenuo Bregzit u govoru koji je održao nakon što je britanski sud presudio da je nelegalno suspendovao parlament.

foto: EPA

Džonson je u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN govorio o šteti koju tehnologija može da prouzrokuje ukoliko se pogrešno upotrebi i prednostima koje može da donese čovečanstvu ukoliko se ispravno koristi, a njegovo obraćanje su mediji ocenili kao "dramatično i energetsko" .

Prva potencijalna budućnost na koju je Džonson ukazao je distopijska - u kojoj tehnologija prožima svaki deo ljudskog života, i to ne na dobar način.

Digitalni asistenti, upozorio je, pretvaraće se da primaju naređenja, ali će zapravo posmatrati ljude i delovati protiv njihovih interesa. Kompjuteri će odlučivati šta ćete dobiti, šta smete da radite i ko ćete biti, rekao je Džonson.

"Možete da čuvate tajne od svojih prijatelja, roditelja, dece, lekara, čak i od ličnog trenera, ali je potreban pravi napor da sakrijete misli od Gugla. A ako je to danas istina, u budućnosti možda neće postojati mesto da se sakrijete", naveo je britanski premijer.

On je upitao da li se tim algoritmima mogu poveriti životi i nade ljudi.

"Jesmo li osuđeni na hladnu i tešku budućnost u kojoj kompjuter kaže 'da' ili 'ne'?", upitao je britanski premijer.

On, međutim, smatra da ukoliko se stvari urade na pravi način, budućnost bi mogla da bude drugačija.

"Moramo da pronađemo pravu ravnotežu između slobode i kontrole", poručio je Džonson.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...