DA LI JE OVO POČETAK KRAJA DONALDA TRAMPA? Evo kako izgleda procedura impičmenta i šta se desiti šefu Bele kuće! (VIDEO)
Foto: EPA, Profimedia

OPOZIV

DA LI JE OVO POČETAK KRAJA DONALDA TRAMPA? Evo kako izgleda procedura impičmenta i šta se desiti šefu Bele kuće! (VIDEO)

Planeta -

Predstavnički dom Kongresa SAD pokrenuo je juče zvaničnu istragu protiv predsednika Donalda Trampa zbog sumnje da je podsticao stranog zvaničnika na pokretanje istrage protiv Trampovog političkog konkurenta. Ali, s obzirom na pravila opoziva, ili impičmenta, kako Amerikanci kažu, nije verovatno da će ta istraga dovesti do opoziva američkog predsednika.

Predsednica Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi, objavila je juče pokretanje istrage na konferenciji za medije, izjavivši da "niko nije iznad zakona".

Poslednjih dana Ameriku trese novi politički skandal čiji je centar predsednik Tramp, koji je, kako tvrdi jedan uzbunjivač, vršio pritisak na predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da otvori istragu o Hanteru Bajdenu, sinu Džozefa Bajdena, bivšeg potpredsednika SAD i sada jednom od kandidata u Demokratskoj stranci za američkog predsednika, koji je bio u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije "Burizma".

Donald Tramp je u nedelju potvrdio da je sa Zelenskim telefonom razgovarao o Džozefu Bajdenu i njegovom sinu Hanteru, ali samo usput. Tramp tvrdi da nije izvršio pritisak na Zelenskog da istraži demokratskog predsedničkog kandidata i uslovio američku pomoć u zamenu za istragu, kako izveštavaju američki mediji.

U tvitu je najavio da će se transkript razgovora objaviti u sredu i pokazati da je poziv bio "potpuno primeren".

Predstavnici demorata u američkom Kongresu smesta su podržali pokretanje istrage koja bi mogla da dovede do opoziva sadašnjeg američkog predsednika, ali s obzirom na proces opoziva i odnos snaga u Senatu takav ishod je malo verovatan.

Funkciju predsednika ustanovili su osnivači SAD, koji su se pribojavali da bi predsednička ovlašćenja mogla da budu zloupotrebljena, pa su u Ustav uključili i procedure za opoziv predsednika, koje uključuju i takozvani impičment.

Po Ustavu, predsednik može biti smenjen zbog "izdaje, korupcije, ili drugih teških zločina i prestupa". Šta to tačno znači nije sasvim jasno, ali može da obuhvati korupciju i druge zloupotrebe poverenja javnosti. Predsednik ne mora da prekrši neku specifičnu odredbu kaznenog zakona da bi počinio prekršaj koji bi vodio opozivu.

Impičment je često pogrešno shvaćen kao uklanjanje predsednika s dužnosti. On se, zapravo, odnosi samo na donji dom Kongresa koji iznosi optužbe, slično optužnici u kaznenom procesu. Ranije je takve istrage vodio Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma, ali čelnici Demokratske stranke mogu za to da izaberu posebnu komisiju.

foto: Profimedia

Predstavnički dom američkog Kongresa

Ako većina od 435 članova Predstavničkog doma odobri iznošenje optužbi, proces se seli u Senat, gornji dom, koji održava suđenje kako bi utvrdio predsednikovu krivicu. Na takvom suđenju članovi Predstavničkog doma deluju kao tužioci, senatori kao porotnici, a predsedava predsednik Vrhovnog suda SAD. Za osudu i smenu predsednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji ima 100 članova.

Od predstavnika se ne traži da dokažu svoje tvrdnje van svake sumnje, što je standard u običnom sudskom procesu za krivična dela.

foto: Profimedia

Protiv Bila Klintona je 1998. pokrenut impičment, ali on nije opozvao

S obzirom na to da u Predstavničkom domu sedi 235 demokrata, 199 republikanaca i jedan nezavisni predstavnik, jasno je da demokrte mogu da sprovedu impičment i bez podrške republikanaca.

Kada su u slučaju Bila Klintona 1998. republikanci u tom domu imali većinu, glasalo se u skladu sa stranačkom pripadnošću, pa su optužbe protiv Klintona bile prihvaćene. Uzgred, Nensi Pelosi je tada, mada je Klinotn de fakto počinio krivično delo laganja pod zakletvom, optužila republikance za to što su pokrenuli impičment i prebacila im da to rade jer su puni mržnje. Evo tog govora:

Tek, Senat sada ima 53 republikanca, 45 demokrata i dvoje nezavisnih predstavnika, koji obično glasaju kao i demokrate. Za osudu i smenu predsednika trebalo bi 67 glasova te kako bi Tramp bio smenjen po toj proceduri, najmanje 20 republikanaca i sve demokrate i nezavisni morali bi da glasaju protiv njega.

Republikanska većina u Senatu može odmah da glasa za odbacivanje optužbi protiv Trampa i bez razmatranja dokaza.

Nijedan predsednik SAD nikada nije direktno smenjen procedurom impičmenta.

U malo verovetnom slučaju da Senat osudi Trampa, predsednik će postati potpredsednik Majkl Pens u ostatku Trampovog mandata, koji se završava 2020. godine.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track